Svjedok replike Tužilaštva BiH Mustafa Tučić potvrdio je da mu je Elfeta Veseli još krajem 1992. godine, u Tuzli priznala da je u Bajrićima ubila srpskog dječaka Slobodana Stojanovića. Drugi svjedok, Fahrudin Demirović, rekao je da je u maju 1992. godine u Centru za obuku u hrvatskim Našicama, među više stotina muslimana iz BiH koje su hrvatski instruktori obučavali vještinama ratovanja i rukovanju sa eksplozivom, upoznao i Veselijevu i Sakiba Halilovića Kibeta.

Optuženu zločinku, Elfetu Veseli poznavao je godinama prije rata. Sretali su se u Vlasenici. Ponovni susret – ratni – u zaseoku Bajrići kod Zvornika! Veselijeva u šarenoj, maskirnoj uniformi. Viđao je Mustafa Tučić u Bajrićima i Sakiba Halilovića. Povrijeđenom su mu u posjetu dolazili i drugi članovi “Kibetove grupe”. Upoznao je i dječaka Slobodana. Na početku ga viđao vedrog i veselog, a posljednji put “u modricama”! Rekli su mu da je dvanaestogodišnjak “srpski špijun”, da je pokušao da pobjegne! Bilo mu je čudno! A onda je Tučić otišao u Tuzlu. I tamo saznao da je Slobodana ubila optužena zločinka. I opet su se sreli – u Tuzli!

– Pitao sam je “Јe li istina da si ti ubila dječaka?” Zaćutala je, stala, a onda odgovorila “Јesam, pa šta!? I oni su meni ubili brata i oca” – svjedoči Tučić.

Rekla mu je i da želi život da nastavi u Švajcarskoj, gdje je i uhapšena u septembru 2016. godine. Govorio je Tučić i zbog čega je, neuobičajeno za sunarodnike Veselijeve, odlučio da javno o svemu progovori i to nakon što je suđenje počelo: “Otac je bio vjernik, govorio je ima Boga, `haram bilo svakome, ko neće da kaže šta zna`”.

No, Tučićevo svjedočenje ostalo je unutar zidina pravosudnog kompleksa. Tvrde u Sudu da imaju probleme “tehničke prirode” i da će traženi materijal i dostaviti nam naknadno!

I drugi svjedok Fahrudin Demirović Gumeni, koji je sa Halilovićem i Veselijevom prošao višednevnu ratnu obuku u hrvatskim Našicama, govorio je o Slobodanu, prvobitno znatiželjnom i veselom dječaku. Čak su se i družili! No, svjedočio je Gumeni, kako se usljed raznih “nesporazuma” odvojio od “Kibetove grupe”. I kao znalac eksplozivnih naprava, samostalno i svakodnevno odlazio “na teren”. Po povratku sa jednog, u podrumu kuće, 10-ak metara udaljene od “Kibetove komande” zatekao je Slobodana!

– Bio je smješten u ćošak, go, bez odjeće, drhtao je, pretučen…. – naveo je Demirović.

Pokušao je kaže i da ga spasi, no okupljena masa nije mu dozvolila. Sutradan je ponovo vidio dječaka, pod budnim okom “stražara”! Istovremeno, dok su o Slobodanovoj sudbini vijećali u “Kibetovoj komandi”, i ujedno kući u kojoj je Halilović sa suprugom Remzom stanovao. Bio je Demirović odsutan nekoliko dana i po povratku u Bajriće saznao za Slobodanovu “zlu sudbinu”.

– Remza je bila vjernik. Čuo sam od naroda, to su Sakib i Remza donijeli odluku prema Kuranu – svjedoči on.

U svom kazivanju bili su svjedoci i više nego uvjerljivi! Da li samo zbog toga što nisu imali argumente da njihovo svjedočenje pobiju – odbrana optuženih u sudnici je, mimo zakona, “sprovodila” svoju istragu o istražnim radnjama postupajućeg tužioca!

Pod palicom predsjedavajućeg Vijeća Darka Samardžića, advokati Lejla Čović i Mirna Delalić, gotovo sat su potrošile ispitujući svjedoke pod kojim uslovima su saslušavani! Cinično imputirajući nepostojeće pritiske i ulogu MUP-a Republike Srpske! No, dobijale su jasne odgovore da su saslušavani u prisustvu inspektora SIPA, među njima u oba slučaja, i Bošnjaka!

Odustale su nemoćno, tek kada je detaljno potvrđeno da u istrazi nije načinjen niti jedan proceduralni propust. No, na scenu u sudnici stupio je sudija Samardžić! I mada je insistirao da se oba svjedoka izjasne o “boravku” Nasera Orića na području Kamenice, Cerske i Bajrića. Dobio je odgovore da im to nije poznato! No, nije dozvolio sudija Samardžić, da kao dokazi u spis budu uvrštena ukoričena, godinama stara svjedočenja muslimanskih vojnika Mirzeta Hamzića i Šemsudina Salihovića upravo o Orićevim ratnim “izletima” na to područje! “Motive” svoje “selektivne” odluke nije obrazlagao! Јednoipogodišnje suđenje je pri kraju. Preostalo je da se odbrana izjasni – da li će negdje “pronaći” svjedoke duplike.

RTRS