Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor Sanja Munjiza izjavila je da u centru upisne politike mora biti učenik, a ne zbornica, ukazujući na višegodišnju praksu upisnih politika ne po željama učenika nego da se izbjegne tehnološki višak u nastavničkom kadru.
“I mi u osnovnim školama s istim se problemom suočavamo i imamo prekvalifikovanog kadra. Moramo se prilagođavati tržištu. Evo iz moje škole se samo u prvom polugodištu ispisalo 15 đaka, odnosno 15 porodica iselilo se u inostranstvo”, rekla je Munjiza na posljednjoj sjednici Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora.

Ona je zatražila da srednje škole svoja zanimanja predstavljaju učenicima završenog razreda osnovne škole u prvom, a ne u drugom polugodištu jer, u suprotnom, anketa o željama osnovaca kada je riječ o izboru srednje škole, koja se za potrebe upisne politike radi u prvom polugodištu, daje lažne rezultate.

“Mi u osnovnim školama moramo sprovesti tu anketu, a učenici nemaju pojma ni šta je razlika između trećeg i četvrtog stepena, a kamoli da imaju informaciju koja sve zanimanja postoje u ovdašnjim srednjim školama. Oni onda u anketi učestvuju tako što gledaju šta su drugi napisali ili je popunjavaju samo da zadovolje formu”, navela je Munjiza.

Ona je naglasila da nije dobar redoslijed da đake prvo anketiraju o htijenjima, a da se tek nakon toga informišu bilo putem prezentacija srednjoškolskih zanimanja u njihovim školama, putem dana otvorenih vrata u srednjim školama ili sajmova zanimanja, podsjećajući da se većina tih aktivnosti dešava u aprilu i maju kad su osnovne škole preopterećene aktivnostima koje se moraju obavljati krajem školske godine.

“Ako srednje škole nisu zainteresovane da same privuku učenike, ne treba da se žale ako nemaju učenika”, rekla je Munjiza i dodala da bi idealna kombinacija bila da, osim pravovremenog profesionalnog informisanja, sve osnovne škole nabave i testove profesionalne orijentacije.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora Monja Kasalović rekla je da su ankete koje se sprovode u osnovnim školama u prvom polugodištu devetog razreda uopštene, više sa definisanim oblastima interesovanja nego striktno zanimanjima.

“Što se tiče upisne politike, direktori škola poštuju preporuke Ministarstva /prosvjete i kulture Republike Srpske/ i čvrsto se insistira na tome da sve srednje škole u prijedorskoj regiji upišu po isti broj đaka”, navela je Kasalovićeva.

Nela Lazić iz prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske rekla je da je Zavod do prošle godine radio profesionalno informisanje i upozorila da ono mora biti prilagođeno nivou osnovaca.

“Iz tog našeg iskustva na terenu tvrdim da psiholozi i pedagozi srednjih škola imaju kapacitet da obiđu sve osnovne škole i predstave sva zanimanja iz svojih škola, a idealno bi bilo da to rade na časovima odjeljenske zajednice”, dodala je Lazićeva.

Član Savjeta za obrazovanje i zapošljavanje grada Prijedora Brane Vujasin rekao je da će Savjet predložiti aktivima direktora osnovnih i srednjih škola da održe tematski sastanak o ovome i da se nađe način da se profesionalno informisanje učenika organizuje prije anketiranja.

“Treba razmotriti i mogućnost da se profesionalno informisanje iz devetog premjesti u osmi razred. U taj proces treba uključiti i roditelje jer naša iskustva pokazuju da su roditelju glavni usmjerivači osnovaca – u čak 80 odsto slučajeva, dok je među učenicima završnog razreda srednjih škola taj procenat obrnut”, rekao je Vujasin, zaposlen u Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” koja godinama anketira učenike i osnovnih i srednjih škola.

Savjet za obrazovanje i zapošljavanje čine predstavnici Agencije “Preda-PD”, odjeljenja za privredu i za društvene djelatnosti grada Prijedora, odjeljenja Poreske uprave, Saveza sindikata, Privredne i Preduzetničko-zanatske komore Republike Srpske, Omladinskog savjeta grada Prijedora, ovdašnje Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, te aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

Na narednoj sjednici ovo tijelo razmatraće upisnu politiku, a potom i akcioni plan zapošljavanja.