Srbin Zoran Đokić /48/, raseljeno lice iz Peći, uhapšen je sinoć na administrativnom prelazu Јarinje zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin, rekao je Srni njegov advokat Ljubomir Pantović.

“Đokić je uhapšen pod sumnjom da je počiniio ratni zlčočin tokom sukoba na Kosovu i Metohiji. On je, odmah posle hapšenja, prebačen u pritvorsku jedinicu u Prištini, gde će danas biti saslušan”, kaže Pantović.

Đokić je poslije sukoba na Kosovu, kao raseljeno lice više od 10 godina živio u Kosovskoj Mitrovici, poslije čega se sa porodicom preselio u Beograd.

On je sinoć krenuo u Kosovsku Mitrovicu da sina odvede kod bake za vrijeme školskog raspusta.

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da je ovo hapšenje još jedna potvrda da Priština ne namjerava da odustane od kampanje zastrašivanja srpskog stanovništva na Kosmetu zloupotrebom takozvanih tajnih spiskova osumnjičenih za ratne zločine.

U saopštenju je precizirano da je policija samoproglašenog Kosova uhapšenog Đokića dva časa zadržala na prelazu, a potom ga sprovela pod oružanom pratnjom, dok je njegovo dvanaestogodišnje djete moralo da bude svjedok tog maltretiranja, a onda i da samo nastavi put ka Kosovskoj Mitrovici.

Iz Kancelarije navode da se u prošlosti pokazalo da su gotovo svi Srbi uhapšeni na ovaj način bili nevini, da je jedini cilj i ishod ovakvog postupanja stvaranje stalne atmosfere straha i nesigurnosti, a da je kampanja usmjerena prije svega prema potencijalnim povratnicima.

SRNA/RTRS