Učesnici međunarodnog slovenskog foruma u Moskvi “Za jedinstvo Evrope. Kako obnoviti uzajamno povjerenje” usvojili su deklaraciju u kojoj su naveli da je potrebno pružiti svu pomoć zemljama koje nisu učlanjene u vojno-političke saveze /BiH, Srbija, Austrija, Švajcarska, Finska i druge/, jer je njihova neutralnost važan uslov evropske bezbjednosti i uzajamnog povjerenja.

Savjetnik u kabinetu srpskog člana Predsjedništva BiH Srđan Perišić izjavio je da je na konferenciji, na kojoj je učestvovala delegacija iz Republike Srpske, donesena deklaracija za istočnu i jugoistočnu Evropu u kojoj je istaknuto da je u toku militarizacija Evrope od NATO-a, što destabilizuje međunarodne odnose.

“Pozivaju se sve slovenske zemlje da izbjegnu moguće konflikte”, navedeno je u deklaraciji sa ovog skupa, na kojem su učestvovali predstavnici iz svih slovenskih zemalja, izuzev Hrvatske, uključujući Kirgiziju i Kazahstan.

Perišić je pozdravio učesnike skupa u ime srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i u obraćanju istakao da su se Srbi u Republici Srpskoj, koji i danas osjećaju posljedice teške prošlosti, opredijelili za vojnu neutralnost, ne želeći da se priključe ijednom aktuelnom vojnom savezu.

“Zbog toga su danas ogromni pritisci na Srbe u Republici Srpskoj i zato se možda upravo i na primjeru BiH može vidjeta sva dubina nejedinstva i podijeljenosti Evrope”, naglasio je Perišić.

On je podsjetio da su pritisci na Srbe u Republici Srpskoj bili izraziti prošle godine, kada su održani izbori u BiH i, uprkos velikim sredstvima koje su pojedine strane zemlje uložile u medije i nevladine organizacije, uprkos protestima koji su imali političku pozadinu, pobijedio je tim Dodika čija je politika predvodila i ideju vojne neutralnosti.

“Danas, četiri mjeseca nakon izbora u BiH ne može da bude formirana vlast jer je uslovljena time da se srpski politički predstavnici opredijele za NATO, uprkos njihovom jasnom protivljenju”, rekao je Perišić.

On je rekao da u svijetu treba da prestane hajka na Srbe, koji su zato zahvalni za ruski veto u Savjetu bezbjednosti UN na britanski prijedlog rezolucije kojom je srpski narod, jedini u Evropi, trebalo da bude okarakterisan kao genocidan.

Delegacija Srpske se na konferenciji susrela sa Anatolijem Karpovom, čuvenim šahistom, sada poslanikom ruskog parlamenta.

“Karpov je izrazio podršku Srpskoj na očuvanju njenog identiteta, vojne neutralnosti i položaja u BiH”, naveo je Perišić.

Međunarodni slovenski forum “Za jedinstvo Evrope. Kako obnoviti uzajamno povjerenje” je otvorila izaslanik predsjednika Rusije za prava čovjeka i međunarodnu humanitarnu saradnju i obdusman Ruske Federacije za prava čovjeka Tatjana Moskaljkova.

Delegaciju iz Srpske, koja danas završava trodnevnu posjetu Moskvi, čine i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Vojin Mitrović i pomoćnik ministra za prosvjetu i kulturu Srpske Tanja Đaković.

Oni su prisustvovali i svečanosti 10 godina od intronizacije patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.

SRNA/RTRS