Bivši novinar “Karlovačkog tjednika”, “Večernjeg lista”, Radio Petrove Gore i više časopisa u Srbiji koji je prije 24 godine iz Vrgin Mosta otišao u Srbiju, a prije sedam u Ameriku, u snježnoj vejavici, na dubokim minusima oživljava uspomene na rodni Kordun.

Dančuo upoređuje život u dva kraja svijeta.

– Ovakvu hladnoću koja hara Čikagom prethodno nisam doživio, a bilo je hladnih zima u mome kraju na Kordunu ispod Petrove gore. Sjećam se osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je zbog niskih temperature pucalo drveće. Bilo je tada minus dvadeset po Celzijusu.

Foto: Privatna arhiva

U Beogradu, gdje sam živio od 1995. godine takođe je bilo hladnoće, zbog košave koja nije ni malo ugodna – priča Dančuo opisujući američku zimu i hladnoću u Čikagu.

– Jutro osvane vedro i sunčano ali “zubato” Sunce. Kada pogledam na prozor, čisto nebo, pomisao je na lijep i ugodan dan, ali vani pravi pakao. Hladno, vjetrovito, snijeg leti u lice, ulice prazne, prozori injem išarani, rijeke zaledile, drveće se tek nazire u bjelini, nigdje nikoga nema niti bilo šta radi, samo siluete ljudi se naziru kroz prozore okovane hladnoćom.

Niko nigdje ne izlazi prateći odgovorno upozorenja državnih službi. Ne rade ni prodavnice ni škole, samo brekću u garažama autobusi čije motore ne gase cijelu noć, da se ne smrznu, ne zablokiraju. Tada sve navodi na pomisao da je nastupio smak svijeta – opisuje Dančuo zimu u Čikagu i svoje sugrađane.

Foto: Privatna arhiva

Amerikanci su disciplinovani i slušaju savjete kriznih štabova, veli, ne izlaze iz kuće sve dok ne budu obaviješteni da to mogu činiti, do ne dobiju preporuku. Tako ni moj sin Marko, sredjoškolac ne ide u školu, niti ja i supruga na posao, kaže Svetozar Dančuo, sada zaposlen u restoranu koledža u Čikagu, uslužuje studente hranom, a kod kuće, u stanu blizu aerodrome, gdje je danima minus 31 stepen Celzijusa, piše priče, pomaže srpskim udruženjima, bori se za obnovu kuća i škola na Kordunu, a ponajviše srpskog jezika i pisma naglašavajući ulogu zemljaka Save Mrkalja iz Sjenička kod Vrgin Mosta, preteče Vuka Karadžića.

Vijest iz Čikaga iz bilježnice Svetozara Dančua

Ovaj dio SAD-a, prema podacima Nacionalne meteorološke službe, je najhladniji na planeti Zemlji.

Prema njihovim statistikama ovo je bio najhladniji kraj januara ikada izmjeren u Čikagu. Doduše slična ekstremna hlandoća zabilježena je 1983. godine, ali u decembru. Ministarstvo transporta organizovalo je dežurstva na putevima za pomoć vozačima pošto na tako niskim temperaturama otkazuju akumulatori i nastaju problemi sa „smrzavanjem“ goriva.

Srpskainfo