U ovoj godini očekuje se ralizacija brojnih investicija u Prijedoru, što znači i otvaranje novih radnih mjesta. Ono što je svakako u fokusu jeste završetak radova na hali za proizvodni pogona slovenačkog “Kolektora”, koja se gradi u industrijskoj zoni “Celpak”, rekao je savjetnik gradonačelnika Prijedora Mišo Reljić.

Taj objekat je u fazi zatvaranja, i početkom ovog mjeseca očekuju se početak na unutrašnjim radovima. Termin za početak rada “Kolektora” je 1. mart. tako da bi ove godine tu trebalo da počne da radi oko 90 ljudi – kaže Reljić.

U februaru bi trebao da počne sa radom i trening centar i jedna proizvodna linija “Kalcedonije” u objektu gde se nalazio tržni centar “Tropic” u Brezičanima. Do kraja godine, kaže Reljić, tu bi se zaposlilo oko 500 ljudi, dok bi 2020., kada se očekuje kraj izgradnje nove proizvodne hale, taj broj porastao na 1.100.

Tu nije kraj investicijama, pa se u ovoj godini radna mjesta očekuju i u Slovenačkom “Kableksu”, koji već obučava 15 radnika iz Prijedora u svom pogonu u Laktašima.

Pored ovih investicija imamo i “SB laser” koji kreće sa radom u Trnopolju.U inudutrijskoj zoni trebao bi sa radom počne i “Raki d.o.o” koji se bavi proizvodnjom plastike, a očekujemo da će se ovdje iz inkubatora preseliti i “Edna metalvorknig” – navodi Reljić.

Proširenje kapacitete najavili su i “MM plastik”, “IMI tranzit” i “Austronet”, kao i druga pred uzeća. Reljić naglašava, da bi uz sve ove investicije, u Prijedoru ove godine moglo da se otvori oko 1.100 radnih mjesta. Tu nije kraj, jer teku pregovori o dovođenju kineske kompanije koja bi se bavila proizvodnjom peleta. kao i jednog investitora iz Belgije.

Z.J./Kozarski