Ni nakon izgradnje male hidroelektrane “Medna” na izvoru Sane, ekolozi ne odustaju od bitke za spasavanje čarobnog izvorišta i kanjona jedne od najljepših rijeka u BiH.

Nedavno je Koalicija za Sanu, koja se već devet godina bori za spas ove rijeke, pokrenula inicijativu za zaštitu  Sane, zajedno sa ponorom Mračaj i kanjonom ispod Prizren Grada.

-Nije kasno da se sačuva Sana. Od nadležnih institucijama zahtjevamo da se izvori kao srce rijeke Sane zaštitite uprkos sramotno izgrađenoj hidroelektrani „Medna“ koja će biti zapamćena kao jedan od najvećih promašaja i zločina nad prirodom. Takođe je potrebno zaštiti ponor Mračaj kao jedan prirodni fenomen, a i kanjon rijeke Sane ispod Prizren Grada koji ima visoke biološke i kulturne vrijednosti – poručuju iz Koalicije za Sanu koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta.

Zajedno sa Opštinom Ribnik, Koalicija već godinama pokušava da zaštiti ovu rijeku i njen gornji tok proglasi parkom prirode. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je obustavilo postupak prethodne zaštite gornjeg toka rijeke Sane i proglašenja Parka prirode za koji je Koalicija za Sanu pokrenula inicijativu još 2012. godine, zbog izgradnje hidroelektrane Medna, u neposrednoj blizini izvora ove rijeke.

-Koalicija za Sanu je i Studijskom analizom ekonomske opravdanosti dokazala da projekti kao što je MHE „Medna“ nisu ekonomski isplativi po stanovništvo i državu, već samo za pojedinca. Putem inicijative za zaštitu izvorišta rijeke Sane zajedno sa ponorom Mračaj i zaštitu kanjona rijeke Sane ispod Prizren Grada želimo da potenciramo turizam i sport na vodi. Time mještani opština Ribnik i Mrkonjić Grad mogu imati realnu dobit, a priroda i pitka voda očuvaće se za generacije koje dolaze – izjavio je Goran Krivić, koordinator Koalicije za Sanu.

Srpskainfo