Kao odgovorna politička partija SNSD je, žrtvujući i unutarstranačke interese, pozvao političke partije iz Srpske na okupljanje i zajednički nastup na nivou BiH. Ovako, dan nakon što je iznesena, o ponudi govori lider SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. I on i predsjednica Republike Željka Cvijanović,smatraju da je Srpskoj neophodan zajednički nastup zbog sve češćih napada.

U vremenu koje dolazi, predstavnici tri naroda moraće razgovarati o tome kako dalje, jer se BiH danas pokazuje kao smetnja razvoju bilo kog naroda, smatra prvi čovjek najveće stranke u Srpskoj i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Zato je, ističe, važno da na zajedničkom nivou politički akteri iz Srpske nastupe jedinstveno.

“BiH je pod međunarodnim protektoratom, to mora da prestane. Ono što su činili međunarodni protektori u posljednjih 20 godina, nije pomoglo nikome, odmoglo je mnogo. Da smo imali primjenu izvornog Dejtona, sigurno bi danas bile konstituisane snažne jedinice koje bi činile BiH i koje bi mogle da ostvare razvoj svih ovih godina”, rekao je Dodik.

Da opozicioni političari razumiju potrebu za zajedničkim nastupom na bh nivou očekuje i predsjednica Republike Željka Cvijanović, koja je i potpredsjednica SNSD-a. Kaže, zajednički nastup stranaka iz Srpske u institucijama BiH, neophodan je zbog sve češćih napada.

“Kada su nacionalni interesi u pitanju, onda kada se trebate oduprijeti izazovima te vrste, sasvim je logično i prirodno, a pogotovo u zemlji kakva je BiH gdje izvodite vlast sa nivoa entiteta na nivo BiH, da onda okupite sve, uz one koji jesu definitivno pobjedncii izbora, da i sve one koji su dobili podršku građana Republike Srpske okupite da nastupe zajedno”, dodala je Cvijanovićeva.

Za Željku Cvijanović zajednički nastup na niovu BiH način je da se sa Republike Srpske uklone pritisci. Milorad Dodik u ujedinjenju na zajedničkom nivou vidi i priliku da Srbi u BiH redefinišu svoje političke ciljeve.

RTRS