U Srpskoj i u FBiH očekuje se povećanje vodostaja rijeka zbog naglog topljenja snijega.

Hoće li topljenje snijega značajnije povećati vodostaje, i prijeti li nam opasnost od izlivanja rijeka?

Nivoi rijeka Bosne i Save u Republici Srpskoj rastu, ali su ispod kote redovne odbrane od poplave, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

U Federaciji BiH u naredna dva do tri dana očekuje se povećanje vodotoka u slivu rijeke Save, pa se savjetuje oprez stanovništvu, saopštila je Agencija za vodno područje rijeke Save – Sarajevo.

Povećanje vodotoka očekuje se na području Unsko-sanskog kantona, srednjeg i gornjeg toka rijeke Bosne, te gornjeg toka rijeke Vrbas.

“To se posebno odnosi na sliv rijeka Une i Sane, pritoke do grada Bihaća, područje opšina Ključ i Sanski Most, gornji dio sliva Bosne, na fojničku rijeku sa pritokama, sliv Lašve, kao i na desne pritoke Bosne u gornjem dijelu sliva, te na gornji dio sliva Vrbasa”, navode iz Agencije.

Na ulazu u Bugojno na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja rijeke Vrbas, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

U naselju Lohinja Donja kod Gračanice juče je došlo je do plavljenja Sprečkog polja usljed naglog topljenja snijega i ispuštanja vode iz hidroakumulacije jezera Modrac kod Lukavca u rijeku Spreču.

“Riječ je o manjim površinama, ali se plavni talas očekuje u naredna dva dana”, rekao je za federalne medije šef Službe civilne zaštite Gračanica Mustafa Bajić.

Nivo Spreče na mjernom mjestu Karanovac je dostigao 276 centimetara i za 24 centimetra je manji od redovne odbrane od poplave.

“Iz jezera Modrac u korito Spreče u sekundi se ispušta 36,5 metara kubnih vode i to je razlog plavljenja u Sprečkom polju”, kaže Bajić.

U mjestu Mladeškovići kod Konjica iz korita juče se izlila rijeka Bijela i prekinuta je putna komunikacija prema istoimenom selu, gdje je 500 domaćinstava odsječeno od svijeta.

SRNA/RTRS