Beograd, 29. septembra 2018. - Predsednik Srbije Aeksandar Vucic na konferenciji za novinare povodom upada kosovske specijalne jedinice Rosu u podrucje hidroelektrane Gazivode. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Sin predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Danilo dobio je prijetnje na društvenoj mreži Fejsbuk, pišu mediji.

Kako se navodi, njemu je pretnju vješanjem na banderi uputio S.M, koji je na ovoj društvenoj mreži postavo i fotografiju sa automatskim oružjem.

Potpredsjednica Vlade Zorana Mihajlović istakla je danas da je pravo svakog da podrži ili ne podrži politiku koju vodi Srpska napredna stranka, ali da niko nema pravo da prijeti nasiljem, naročito djeci političkih protivnika.

– U Srbiji mora da prestane stvaranje klime u kojoj je postalo sasvim običajeno prijetiti nekome smrću samo zato što se ne slažeš sa njegovom politikom. Politika nije arena za nasilnike, već mjesto za borbu ideja i programa. Srbija nije i neće biti zemlja nasilnika i svima koji to čine zna se gdje im je mjesto – u zatvoru – istakla je Mihajlovićeva.

I ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar pozvao je nadležne državne organe da što hitnije reaguju u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima.

– Da li je moguće da niko kome je to posao ne reaguje prvo na prijetnje koje se upućuju Aleksandru Vučiću, a sada i na monstruozne poruke upućene njegovom sinu. Kome i kako može da smeta nečije dijete da bi mu se prijetilo vješanjem? Očekujem što hitniju reakciju nadležnih državnih organa da ovakve pojave najstrožije sankcionišu – izjavio je ministar Lončar za Tanjug.

Potpredsjednik Glavnog odbora SNS Marko Đurić saopštio je da očekuje da Srbija, odlučnom akcijom bezbjednosnog i pravosudnog aparata i jasnim glasom osude svih kojima je do uređenog demokratskog društva stalo, pokaže da je normalna država kojoj je stalo do sopstvene budućnosti.

– Kada sinu predsjednika Aleksandra Vučića vešanjem prijeti osoba koja se fotografiše sa automatskim oružjem, ta prijetnja se ne može braniti pozivanjem na slobodu govora, ili tumačiti kao šala i retorička figura – istakao je Đurić u saopštenju i naveo da se prijetnja smrću članu porodice predsjednika države svuda u svijetu tretira kao prijetnja samoj državi.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da nadležno tužilaštvo mora odmah da reaguje i naloži da se lice koje je uputilo prijetnje privede pravdi. I državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković osudila je pretnje i pozvala nadležne državne organe da hitno reaguju i ne dozvole da “ideologije, opsesije i frustracije pojedinaca probude fašizam u srpskom društvu”.

Tanjug