Iako je zakoračio u desetu deceniju života, Prijedorčanin, Vladimir Grublješić, prkosi godinama. Već 60 godina aktivno se bavi planinarenjem i najstariji je član prijedorskog Planinarskog društva Klekovača.

Nedavno je napunio 90 godina, ali nema namjeru da se preda. Vladimir Grublješić od ranog jutra je u pokretu. Živi sam, i kada završi kućne obaveze, kaže, odradi jednu “rundu šetanja”. Vitalan poput mladića, vedrog duha i uvijek nasmijan, tvrdi – recept za dug život je jednostavan.

– Da čovjek doživi ove godine bitno je kretanje, da ne sjedi u kući ili kafani ili negdje da igra domine gdje se puši. Јa sam izabrao kretanje, tako da sam već 60 godina, koliko se bavim planinarenjem, stalno u pokretu – tvrdi Vladimir Grublješić.

Planina Kozara je, kaže, njegova prva ljubav. Na “krajiškoj ljepotici” i dalje sa prijateljima, svakog vikenda pješači i po nekoliko sati, uživajući u prirodi, čistom vazduhu, i druženju.

– Poslije podne završimo u Planinarskom domu na Kotlovači na pivu. Čist vazduh i druženje idealna kombinacija – uz smjeh priča Vladimir.

Vladimir je jedan od osnivača Planinarskog društva Klekovača. Ponosan je, kaže, na mladi naraštaj prijedorskih planinara, čije vrijeme tek dolazi.

– Sada imamo jednu mladu garnituru, jako dobrih i sposobnih alpinista, osvojili su prošle godine i Mon Blan, najviši vrh Evrope u Francuskoj – sa ponosom kaže Vladimir Grublješić.

A čika Vlado, kako ga zovu, omiljen je među mladim planinarima. Nedavno su mu, povodom 90. rođendana, priredili i rođendansku zabavu.

– Oni mene obožavaju, i ja obožavam njih. Tako da vas to prosto nosi, i onda u društvu to je uvijek veselo, pjesma, muzika, ples – dodaje Vladimir.

Planinarenjem će se, poručuje čika Vlado, baviti “dok ga noge nose”. Nikakve zdravstvene poteškoće ne osjeća, pa u šali kaže da će ova ljubav sasvim sigurno trajati još mnogo godina.

RTRS