Demokratski front najavio je da će kolegama iz opozicije predložiti da pokrenu postupak za razrješenje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića zbog, kako je obrazloženo, kršenja Ustava i nedostojnosti za vršenje te funkcije.

Јedan od lidera DF-a Andrija Mandić izjavio je da su funkcioneri ovog saveza o incijativi danas obavijestili ambasadora EU u Crnoj Gori Avija Orava, dodajući da je neophodno 25 potpisa poslanika da bi inicijativa postala sastavni dio dnevnog reda parlamenta jer je ona ustavna kategorija.

“To ne može zaustaviti niko, nikakva parlamentarna većina, bar ne prema onome što piše u Ustavu Crne Gore. Ne bi nas iznenadilo da se pronađu objašnjenja kako ni to ne može da dođe na dnevni red”, rekao je Mandić novinarima nakon sastanka sa Oravom, kojem su prisustvovali i funcioneri DF-a Milan Knežević i Branko Radulović.

Mandić je saopštio da će DF tražiti i da se Ustavni sud izjasni o toj inicijativi.

“Institucije Crne Gore ne funkcionišu, pa pozivanje Tužilaštva da oni preuzmu rješavanje problema koji je zadesio državu i skandala koji nas potresa pogrešan je pristup, ali dobra prilika da se o tome raspravlja i ne bježimo od toga”, dodao je Mandić.

On je naglasio da u DF-u smatraju da odgovornije treba pristupiti problemu i tražiti razrješenje Đukanovića.

“Dobili smo čvrsta uvjeravanja da briselska administracija, Evropska komisija i svi važni faktori koji odlučuju o budućnosti Crne Gore i njene evropske perspektive zathijevaju da opozicija nastavi djelovanje u parlamentu, da je to mjesto gdje treba saopštiti sve stavove”, rekao je Mandić.

SRNA/RTRS