Čitanjem tri iskaza bivšeg direktora “Tehnoservisa” u tadašnjem Bosanskom Brodu Ratka Kovačevića na okolnosti da je sa 20.000 njemačkih maraka 15. maja 1992. godine iskupio život od optuženog Alminka Islamovića, danas je pred Sudom BiH nastavljeno suđenje nekadašnjem komandiru vojne policije Hrvatskog vijeća odbrane za zločine nad srpskim civilima u Brodu.

Sud BiHFoto: RTRS

Tužilac Miroslav Јanjić je na počektu ročišta uložio izvod iz matične knjige umrlih za Kovačevića, te njegove iskaze date 16. januara i 19. maja 2006. godine i 6. decembra 2007. godine koji se odnose na period kada je bio na radnoj obavezi kopanja rovova u aprilu 1992. i zajedno sa još oko 50 srpskih civila poslužio kao živi štit na mostu između Slavonskog i Bosanskog Broda koje je bombardovala avijacija ЈNA.

U iskazu se navodi da je Kovačeviću optuženi Islamović potpisao papir da su mu date pare za otkup života.

Kovačevićev iskaz se odnosi i maltretiranja dok je u julu 1992. bio zatočen na Barodakovom imanju gdje je bila smještena vojna policija Hrvaskog vijeća odbrane.

Islamovićev advokat Senka Nožica uložila je prigovor s obzirom na različitost sva tri iskaza i predložila da na narednom ročištu svjedoči Ilija Mihalj koji je bio prisutan pri, kako je navela, navodnom uzimanju novca.

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila koji su bili zatočeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu “Poleta”.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Naredno ročište zakazano je za 18. februar u 9.30 časova kada će biti saslušan svjednok odbrane Ilija Mihalj.

SRNA/RTRS