Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za Glas Amerike da “nema ništa od rata”, te da se mora sačuvati mir i dati ljudima mogućnost da odlučuju.

Na pitanje da li starije generacije imaju razloga za strah od eventualnog sukoba Dodik je rekao:

– Ma kakav rat, nema od rata ništa. Globalni razvoj situacije u tom pogledu mogao bi možda nešto da ovdje nama isporuči, ali ovi unutrašnji naši odnosi ne mogu proizvesti takvu vrstu priče. Mi nismo lišeni gluposti zvane terorizam, ali rat neki građanski, među ljudima ovdje, nije moguć. Јa i shvatam svoju ulogu, upravo da se bez obzira na teške političke teme sačuva prvenstveno mir i da se ljudima da mogućnost da odlučuju, ali i da bi jednako pogubno za sve bilo bilo kakva eskalacija. Pogrešno se razumije, ova moja generacija živi u nekoj krizi koja se identifikuje od 1991. godine. Treba tome dodati 20 prethodnih godina Јugoslavije koja je bila u krizi. Mi smo ovdje izloženi stalnim uticajima neke vrste krize, koja je samim tim ratom ispraznila tu vrstu agresije i skupila se.

Dodik je dodao da je u “FBiH kroz medije stvorena priča da Republika Srpska danonoćno radi nešto loše”.

– Mislim da maksimalistički pristup niko ovdje ne može da gaji. Stvorena je neka vrsta priče, posebno u medijima u Federaciji o tome kako Republika Srpska danonoćno radi kako bi napravila loše. Mi, čineći dobro Republici Srpskoj, činimo dobro i BiH. Često u Sarajevu sretnem ljude koji mi čestitaju što smo napravili auto-put od Doboja do Banjaluke prema Gradišci. Ima i mnogih koji sad iz Sarajeva putuju prema Zagrebu tim putem, naravno i nema nikakve razlike. Svima je dostupno – rekao je on.

Izvor: N1