Lider Demokratske stranke u Srbiji Zoran Lutovac izjavio je danas Srni da nije upoznat o posjeti poslanika ove stranke Banjaluci, kao ni o njihovim aktivnostima u tom gradu.

Lutovac je rekao da je bolestan i da nije uopšte u toku šta se dešava, te da o tome mora prvo da razgovara sa poslanicima DS-a.

Poslanici DS-a u Skupštini Srbije Aleksandra Јerkov, Balša Božović i  Maja Videnović održali su juče u Banjaluci konferenciju za novinare zajedno sa poslanikom PDP-a Draškom Stanivukovićem.

Aleksandra Јerkov je navela da je sa kolegama iz DS-a došla u Banjaluku kao podrška “borbi i težnjama da region bude demokratski”, moderan sa jakim institucijama u kojima će poslanici nesmetano moći da rade svoj posao.

Stanivuković je rekao je da će o dešavanjima u Banjaluci krajem decembra i početkom januara u vezi sa njegovim privođenjem biti upoznat Komitet za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji- Prema njegovim riječima, Komitet će o tome upoznati poslanik DS-a u Skupštini Srbije i predsjednik Komiteta za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji Aleksandra Јerkov.

Portal Infosrpska objavio je danas da od kako je PDP poražen na opštim izborima, Branislav Borenović, Mladen Ivanić, Igor Crnadak i mladi tajkun Draško Stanivuković, duboko isfrustrirani dominantnom pobjedom Milorada Dodika i njegovog SNSD-a, ne žele da se pomire sa izbornim porazom i sve vrijeme traže načina kako da vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj i njenim predstavnicima u BiH napakoste i pokušaju, kako to oni kažu, “zagorčati život”.

“Lider PDP-a Branislav Borenović i mladi stranački tajkun Draško Stanivuković koji ne žali para, glavni su operativci tog prljavog posla koji se oličava u tome da se udari na aktuelnu vlast u Republici Srpskoj i na sve načine pokuša internacionaliizovati tragična smrt Davida Dragičevića iz Banjaluke ali zbog ličnih interesa”, navodi se u tekstu objavljenom na ovom portalu .

“‘Ako ne možemo ovdje dobiti pravdu, tražićemo je od međunarodnih institucija, ali stati nećemo’, ponavlja mladi banjalučki milioner i manipulant, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, potvrđujući tako da se zbog političkog revanšizma i pokupaja urušavanja vlasti nastoji po ko zna koji put zloupotrebiti tragična smrt banjalučkog mladića Dragičevića. Otuda dio odgovora na pitanje otkud poslanici Demokratske stranke iz Srbije Aleksandra Јerkov, Balša Božović i Maja Videnović u Banjaluci sa liderima PDP-a”, ističe se u tekstu.

Portal Infosrpska navodi da su “Branislav Borenović, mladi tajkun Draško Stanivuković i na destine članova PDP-a danima oblijetali nevladine organizacije po Republici Srpskoj koje se bave ljudskim pravima i slobodama, pokušavajući da preko njih naprave dogovor o internacionalizaciji još neriješene tragične smrti mladog Davida Dragičevića”.

“U tom svom naumu imali su podršku određenog osoblja Ambasade Velike Britanije u Sarajevu. Međutim, to im nikako nije uspjevalo jer se organizacije koje su opsjedali nisu htjele miješati u sudske procese. Zbog toga je razočarana Ambasada Velike Britanije koja je hrabrila PDP-ovce uputila informacije ambasadama SAD i Njemačke u Sarajevu u kojima se žale na neke nevladine organizacije da ne žele da se uključe u pokušaj internacionalizacije slučaja ‘Dragičević’, iako već godinama primaju sredstva od svih njih i drugih stranih fondova.

Kada im to nije uspjelo Branislav Borenović i mladi tajkun Draško Stanivuković odlaze u Beograd gdje se sastaju sa beogradskim advokatom Božom Prelevićem prijateljem opozicije u Srbiji, koji pristaje da za dobre pare, PDP-u odradi lobistički posao u njihovoj namjeri. Tu Stanivuković sebe pokušava predstaviti kao mladog političara ‘progonjenog od režima u Republici Srpskoj'”, piše u tekstu.

Prema istom izvoru, “otuda i dolazak troje poslanika Demokratske stranke iz Srbije i njihova zajednička konferencija za novinare sa liderima PDP-a, kao i najava Aleksandre Јerkov da će ona pokušati da u Komitetu za ljudska prava narodnih poslanika u Ženevi iznese laži koje joj je prenio mladi manipulator Stanivuković, stavljajući sebe u centar priče kao navodno proganjanog poslanika od ‘režima’ u Srpskoj, a ne slučaj ‘Davida Dragičevića'”.

“Sve to je podržao i lider PDP-a Branislav Borenović, koji se u razgovorima u četiri oka povjerio svojim prijateljima da je ‘sve ovo što rade, prije svega, osveta Aleksandru Vučiću koji na proteklim izborima u BiH nije jače podržao Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH i da oni zbog toga podržavaju proteste u Srbiji protiv Vučića”, naglašava se u tekstu.

Portal Infosrpska iz izvora u PDP-u saznaje da je “Stanivuković obećao da će ovih dana otići u Beograd sa jednom ekipom ljudi i učestvovati na protestima ‘Јedan od pet miliona'”, a Aleksandri Јerkov je saopštio da je “spreman i finansijski pomoći proteste sa 100.000 evra”.

RTRS