Prilog emitovan u našem Dnevniku 2 o Prijedorčaninu Mladenu Paukoviću, “djetetu leptiru” oboljelom od bulozne epidermolize, odjeknuo je širom Srpske ali i svijeta. Podrška i pomoć za liječenje ovom teško bolesnom mladiću stiže sa svih strana, a najviše od Mladenovih prijatelja, koji su organizovali humanitarne koncerte i prikupljanje novca za njegovo liječenje.

Bolest kože sa kojom se Mladen Pauković borio od rođenja, i zbog koje nije mogao da priušti čak ni obični stisak ruke, niti zagrljaj, proširila se na grlo. Prije šest mjeseci mu je ugrađena kanila.

Kako bi preživio trebala mu je pomoć dobrih ljudi. Odjek njegovih riječi čuo se daleko, i nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Mladenovi prijatelji odmah su pokrenuli akciju prikupljanja pomoći za njegovo liječenje. Otvoreni su žiro računi za domaće i inostrane uplate, a širom Prijedora postavljene su kutije za prikupljanje novca. U akciju su se uključili i ugostiteljski objekti, u kojima se prodaju naljepnice i bedževi sa jednostavnom porukom “Pokloni mi osmijeh”. Sve sa željom da se Mladenu omogući liječenje.

Na fejsbuk stranicu istog naziva podrška Mladenu stiže sa svih strana svijeta – od Osla i Moskve pa do Sidneja i Havane. U akciju su se uključili i učenici prijedorske Muzičke škole i članovi sve popularnijeg benda “D Bahs“, koji su organizovali humanitarni koncert.

Ubrzo su skupljena sredstva za Mladenov odlazak na jednu kliniku u Turskoj i on je trenutno tamo na pretragama. Svjesni da će liječenje biti veoma skupo, njegovi prijatelji planiraju i nove akcije prikupljanja pomoći.

“Mladen je bio vrlo usamljen u svojoj borbi dugi niz godina, misleći da je na margini društva i da se ljudi suzdržavaju od kontakta s njim. Mi ustvari želimo da pokažemo da nije sam u toj borbi, da je on dio našeg društva i da ga ono prihvata”, kaže Mladenova prijateljica Ina Ritan.

Ono što je najbitnije, akcija “Pokloni mi osmijeh” vratila je osmijeh na Mladenovo lice. Ipak, svi oni koji žele da pomognu Mladenu u njegovoj borbi sa bolešću, osim kupovine bedževa i naljepnica, to i dalje mogu da urade uplatama na neki od žiro računa.

RTRS