SLAĐANU PROGLASITI MUČENICOM Obilježeno 13 godina od smrti 13. banjalučke zvjezdice, otac neutješan: Živim, a kao da nisam živ!

ПРИЈЕДОР, 9. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Стојан Кобас, отац дјевојчице Слађане која је умрла од посљедица недостатка кисеоника у бањалучкој болници 1992. године, подсјећа да је рођена 18. јуна 1992, у најгорим данима, пријевремено на царски рез, а борила се некако све до 9. фебруара 2006. године.

Na gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru danas je služen parastos u pomen na Slađanu Kobas, djevojčicu koja je umrla od posljedica nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici 1992. godine.

Trinaesta banjalučka zvjezdica umrla je na današnji dan prije 13 godina u 13 godini.

Njen otac Stojan podsjeća da je rođena 18. juna 1992, u najgorim danima, prijevremeno na carski rez, a borila se nekako sve do 9. februara 2006. godine.

-Zatekao sam se na Paprikovcu tada. Sestra me je odvela da je vidim, imala je infuziju uključenu na glavu, vidio sam da je stomačić naduven mnogo i da žmiri. Pomislio sam na najgore – kaže otac Stojan.

Boreći se sa oboljenjima pluća i očiju, Slađana je imala brojne operacije, a na kraju je oboljela i od raka kostiju. Liječila se na klinikama u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Rusiji i SAD.

-Noga je bila spasena donekle. Mogla je da se osloni na štake, oči su bile spasene. Iznenada je zapomagala da je boli srce. Ljekari su utvrdili da joj je pukla najveća metastaza na plućima i morali su joj odstraniti dio pluća – sjeća se otac.

On kaže da ga je nedavno iz Vašingtona pozvao Miloš Šupica, srpski dobrotvor koji od 1957. godine živi u Americi i vodi organizaciju “Spasimo srpsku djecu”, koji mu je rekao da će putem Srpske pravoslavne crkve inicirati proglašenje Slađane mučenicom.

 

 

 

-Ja bih poručio da uzmu taj slučaj u razmatranje, jer Slađana je najgore prošla. Ona nije mogla bez kiseonika. Ja to imam u izvještaju MUP-a, koji je vodio istragu – rekao je Stojan novinarima u Prijedoru.

On kaže da bi volio da se ispravi i greška na spomeniku 12 banjalučkih beba, jer trinaesta beba, Slađana Kobas, ima svoje ime i prezime i umrla je sa 13, a ne sa 14 godina.

Stojan kaže da je nepravda što je jednima priznat status civilne žrtve rata, a drugima nije, a njemu kažu da je zakasnio, iako nije ni znao da postoji taj zakon.

-Živim teško. Živim, a kao da nisam živ. Teško je opisati te stvari. Živi čovjek, ali bez ikakve volje. Bolestan sam i ja – osam do devet tableta tri puta dnevno ja uzimam za srce – dodao je on.

Osim Stojana, godišnjem pomenu prisustvovali su i Slađanin brat Miroslav i njena razrednica.

Smrt 12 beba od 22. maja do 19. juna posljedica je nedostatka kiseonika u banjalučkoj bolnici 1992. godine koji nije mogao biti dopremljen kopnom zbog ratnih djestava, a ni vazdušno jer je na snazi bila zabrana Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH.

Banjalučke bebe postale su simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

SRNA/Srpskainfo

Preporuka

ON TREBA NAŠU POMOĆ Dječaku (11) Zoranu Kesiću iz ...
views 145
Jedanaestogodišnjem Zoranu Kesiću iz Prijedora nedavno je dijagnostifikovan Gilen Bareov sindrom. Riječ je o autoimunoj bolesti perifernog živčanog si...
Sukobi između prijedorskog SNSD-a i DNS-a ne prest...
views 147
Sukobi između prijedorskog SNSD-a i DNS-a ne prestaju. Gradska uprava Prijedor radila je i radi u skladu sa zakonom, odgovorio je danas gradonačelnik ...
Prijedor: Koalicija na klimavim nogama (VIDEO)
views 127
"Kako ocjenjujete, od jedan do pet, odnose SNSD-a i DNS-a u Prijedoru u ovom trenutku? "Pa...odnosi, trenutno, mogu da dobiju jedva prolaznu ocjenu...
“PRITISCIMA SU PRIDOBILI ODBORNIKE DNS” Gradonačel...
views 51
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, izjavio je da su DNS i SNSD kao dvije najveće političke partije u ovom gradu odgovorne za njegov dalji razvoj...
Poziv DNS-a SNSD-u da se nastav odgovorno voditi g...
views 108
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je danas predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Sašu Bursaća da se uključi u rješevanje pitanja grada na k...
Lukač u nedjelju u Prijedoru
views 286
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač prisustvovaće u nedjelju, 24. februara, u Prijedoru obilježavanju 25 godina od osnivanja Se...