Srbe u FBiH predstavljaju čak i bivši pripadnici tzv. Armije BiH

Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH i nakon posljednjih izbora neće biti popunjen.

Od zakonom predviđenih 17, u prvom krugu izabrano je tek 12 delegata, najviše iz SDP-a BiH.

Saznajemo da bi u drugom krugu mogla biti izabrana još dva srpska delegata, ali nedovoljno da se Klub Srba popuni.

U CIK-u BiH kažu da će početkom naredne sedmice potvrditi rezultate posrednih izbora, nakon čega se može sazvati sjednica novog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta.

Posredni izbori delegata za Dom naroda Federalnog parlamenta još jednom su pokazali poraznu istinu da su Srbi bukvalno iščezli iz tog entiteta.

Nema ih dovoljno da se kompletira Klub Srba, niti jedan od dva srpska delegata iz Unsko-sanskog kantona nisu izabrana.

Posavski i Zapadno-hercegovački kanton uopšte nisu to uradili. Iz Kantona Sarajevo izabrana su dva, od zakonom predviđena tri srpska delegata.

– To potvrđuje da je nad Srbima u Federaciji izvršen genocid i etničko čišćenje u formi i obliku koji je potpuno sistematski kontrolisan. Naime, od 600.000 Srba u Federaciji 91. danas ih je manje 50.000. Šta je to, pita Drago Kovač, član GO SNSD-a iz Federacije BiH.

Stanje je alarmantno, upozorava Kovač, i poziva vlasti Srpske i njene predstavnike u institucijama BiH da konačno aktuelizuju pitanje opstanka srpskog naroda na prostoru Federacije.

– I da zaustave sve procese konstitusanja vlasti dok se ne riješi pitanje Srba, u protivnom naši potomci će postavljati pitanje što dozvoljavamo da se dešava ovakav egzodus nad Srbima na prostoru Federacije, dodaje Kovač.

Iako CIK BiH ne saopštava stranačku pripadnost, saznajemo da je od 12 izabranih srpskih delegata šest iz SDP-a, dva iz SNSD-a te po jedan iz SNS-a,SDA, HDZ BiH i LS.

Izdvaja se ime Smiljane Viteškić koja je rat provela u tzv. ARBiH a sada će zastupati interese srpskog naroda.

Očekuje se da bi dodatnom raspodjelom, CIK naredne sedmice mogla da izabere još dva delegata iz srpskog naroda, ali i dalje bi Klubu Srba nedostajala tri delegata:”Popuna Kluba srpskog naroda sa nedostajuća tri delegata izvršiće se naknadno, po posebnim propisima koje će donijeti CIK BiH.”

Dom naroda Federalnog parlamenta važan je jer potvrđuje izbor predsjednika i dvojice potpredsjednika Federacije kao i Vladu tog entiteta.

U nekim kalkulacijama i potencijalnim stranačkim koalicijama moguće je da SNSD-ov kadar bude izabran za potpredsjednika Federacije iz srpskog naroda.

– Potpuno opravdano da bude neko od predstavnika SNSD iz Federcije jer je to jedina politička stranka koja djeluje na ovim prostorima već niz godina a svi drugi nisu autentični predstavnici srpskog naroda, pojasnio je Kovač.

U ovom ciklusu nije bilo pokušaja da se Bošnjaci izjasne kao Srbi i na taj način se domognu Kluba Srba.

U Klub Hrvata, pak, izabrani su delegati koji imenom više pripadaju Klubu Bošnjaka.

Ko kontroliše 2/3 delegata u klubovima ima mogućnost da utiče na formiranje vlasti u tom entitetu.

RTRS

Preporuka

Petković: PDP priča o prijedlogu zakona o zabrani ...
views 9
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković rekao je da je PDP priča o donošenju novog zakona o zabrani zastrašivanja populističk...
Marko Šuka o „BIJELOM HLJEBU“: Bolnice bez lijekov...
views 24
Narodna skupština, Vijeće naroda i Vlada Republike Srpske mjesečno iz budžeta izdvajaju skoro 100.000 maraka za „bijeli hljeb“ bivšim funkcionerima. ...
Trebinje- Olujni vjetar nanio ogromnu štetu gradu ...
views 38
U Trebinju će danas biti održana sjednica Štaba za vanredne situacije nakon što je jak olujni vjetar pričio veliku materijalnu štetu u gradu. Nakon sj...
Infosrpska: Stanivuković kupio prijedlog zakona o ...
views 88
Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković vratio se iz Srbije bez straha u Banjaluku i najavio da će PDP predložiti nac...
NE RADI, A PLATA LIJEŽE Bivši glavni tužilac Salih...
views 23
Bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i već treću godinu pod suspenzijom, za to vrijeme naplatio...
Izetbegovićeva prevara izazvala rat
views 156
Na današnji dan 1992. godine postavljeni su temelji Kutiljerovog plana za BiH, koji je predviđao njenu kantonizaciju i nezavisnost - plan su prihvatil...