Sudbina vlasnika 51 falsifikovane diplome u Policiji i institucijama Distrikta, ni nakon 17 godina nije potpuno jasna. Nekima je ukunut radni odnos, dok se za dio osumnjičenih, još ne zna da li su počinili krivična djela, jer su predmeti navodno zastarjeli. U Tužilaštvu kažu da se kontrolišu svjedočanstva nekih radnika, koji su u lokalnoj upravi radili po ugovoru o djelu.

Policija distrikta Brčko, prva je u BiH koja je još 2002. godine na anonimne pozive počela kontrolu zaspolenih, za koje se sumnjalo da su imali falsifikovane diplome. Tužilaštvo je procesuirano 27 vlasnika spornih diploma u Policiji.

– Za sva ta lica je pokrenuta istraga. Istraga je rezultirana podizanjem optužnica protiv navedenih lica. Sva ta lica su optužena i presuđena i za sve njih je došlo do prestanka radnog odnosa u Policiji Brčko Distrikta – rekao je glavni javni tužilac Distrikta Zekerija Mujkanović.

Јedanaest godina kasnije, provjera diploma i u organima uprave Distrikta. Sumnjiva su bila 24 dokumenata o zvanjima i stručnosti. Rezultati sudskih presuda djelimično poznati.

– Od tih 24, njih 17 je osuđeno, dok je za njih sedam ošlo do obustave istrage, jer je u istrazi utvrđeno ili su diplome validne ili da je zastupila zastarjelost gonjenja – dodao je Mujkanović.

U Vladi tvrde da su šefovi odjeljenja dužni da vlasnicima spornih diploma, daju otkaze.

– U svakom slučaju, oni za koje je utvrđeno da da su prilikom zaposlenja dostavili lažne diplome sa njima su ugovori raskinuti, i čini mi se da su vođeni sudski postupci koji su okončani osuđujućim presudama – izjavio je gradonačelnik Distrikta Siniša Milić.

Osuđujuće presude nisu obevezale falsifikatore da nakodnade štetu koju su nanijeli lokalnoj zajednici jer su kao nestručni radili posao iako je Tužilaštvo zahtjevalo da oni vrate novac stečen radom u upravi.

– Mi smo pokušali da izdejstvujemo vraćanje, međutim Sud nije podržao naš zahtjev sa objašnjenjem da su ti ljudi radili na radnim mjestima koja su toliko plaćena, i da su za takav rad adekvatno plaćeni – kaže Mujkanović.

U Tužilaštvu distrikta Brčko potvrdili su da je ovih dana počela još jedna provjera nekih diploima zaspolenih u prethodnom periodu po ugovoru o djelu.

RTRS