Članovi Centralnog KUD-a “Lepa Radić” Gradiška, položili su vijence i cvijeće na bistu Lepe Radić, narodnog heroja iz sela Gašnica koja je pogubljena 11. februara 1943. godine. Lepa (Svetozar) Radić, rođena je 19. decembra 1925. godine. Porodica Radić je od početka bila uključena u odbranu od fašizma, a Lepa je 1941. godine postala borac Sedme partizanske čete 2. krajiškog odreda.

Foto: Privatna arhiva

Sve zadatke koji su joj bili povjereni izvršavala je sa mnogo uspjeha, a pokazala je i veliku hrabrost. Svojom izdržljivošću, požrtvovanošću i izuzetnom hrabrošću, ali i skromnošću i primjerenim ophođenjem, zadobila je povjerenje i simpatije naroda. Početkom februara 1943. godine, zarobljena je u jednoj od akcija na Grmeču.

Nakon nekoliko dana zlostavljanja, dovedena je Bosansku Krupu i tamo obješena 11. februara. I prilikom vješanja nije ustuknula pred neprijateljem, a imala je samo 17 godina. U izvještaju o egzekuciji SS-ovci su napisali da je: “Banditkinja, obešena u Bosanskoj Krupi, pokazala neviđeni inat”. U opštinskom Udruženju SUBNOR-a u Gradišci, gdje je Lepa živjela do početka 1941. godine kada su je ustaše uhapsile, čuvaju uspomenu na nju, zajedno sa mnogim podacima i dokumentima.

Osnovnu školu završila je u obližnjoj Bistrici, prvi razred Ženske zanatske škole pohađala je, zajedno sa nešto starijom sestrom Darom, u Bosanskoj Krupi, uz pomoć strica Voje, koji je, kao lugar, više godina službovao u Podgrmeču, dok je ostale razrede završila u tadašnjoj Bosanskoj Gradišci. Još kao učenik, isticala se marljivim radom i ozbiljnošću.

Već tada, čitajući naprednu literaturu, Lepa je počela da se formira pod snažnim uticajem strica Vladete Radića, koji je, kao učenik gimnazije, prvo u Bosanskoj Gradišci, a zatim u Banjaluci, bio uključen u napredni radnički pokret.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Narodnim herojem SFRJ proglažena je 20. decembra 1951. godine. Lepa Radić je postala simbol hrabrosti i borbe za slobodu. Ime Lepe Radić u Gradiški nose javna predškolska ustanova i Kulturno-umjetničko društvo te ulica u centru grada. U Spomen parku slobode se nalazi njena bista.

Srpskainfo