Osim problema sa nepoštovanjem zakona, problema ima i kada se zakoni poštuju, jer su puni nedostataka. Rupe u zakonu riješile su više slučajeva nego najbolji pravnici, a i ne treba da budeš stručnjak da nađeš propuste u mnogim zakonima.

Rupe u zakonu omogućile su zatvoreniku iz Zenice da pobjegne iz zatvora, jer je uvažen njegov zahtjev za prekidom izdržavanja kazne. Nakon isteka predviđenog roka od mjesec dana, pogađate, nije se vratio u zatvor.

Uvoznici goriva su pronašli rupu u zakonu koja im je omogućavala da uvoze ogromne količine dizela pomiješanog s biogorivom, a da pri tome nisu plaćali uobičajene akcize i takse.

Na nivou BiH postoji zakon koji zabranjuje članstvo u paravojnim i parapolicijskim organizacijama. Strani teroristički borci često dobijaju kazne ispod minimuma naloženog Krivičnim zakonom BiH, a ako bude osuđen na godinu zatvora, osuđeni terorista može odlučiti da plati kaznu, a ne da je odleži u zatvoru.

Dalje, po zakonu dijete nezaposlene majke rođeno 1. decembra 2017. ima pravo na dječji doplatak, a ono rođeno dan prije nema. Takođe, dječiji dodatak dobiće porodice čija primanja ne prelaze 82,95 KM, po članu, tako da oni koji imaju 83 KM nemaju pravo na dodatak.

Ali, kako se ono kaže, nije sve tako crno – ekonomija je siva. Zakon o radu poslodavcima dopušta da radnici rade bez prijave i po 20 godina, a da sve bude legalno i zakonito. Šta sve dopušta Izborni zakon ne treba ni napominjati.

Dok razvijene zemlje brojne probleme rješavaju žestokim kažnjavanjem, kod nas se zakoni prave tako da se njima može manipulisati. Ne može niko reći da nemamo sposobne i pametne ljude koji mogu napraviti nacrt zakona koji će biti ispravan i bez rupa. Imamo više hiljada pravnika na birou, a zakoni nam izgledaju kao da su ih pisali djeca dok su se igrala. Ili se možda oni koji ih pišu stvarno igraju s nama.

Srpskainfo