epa07193882 (FILE) - A worker holds a variety of colored condoms at the Karex condom factory in Port Klang, Malaysia, 17 January 2015 (reissued 27 November 2018). The French Health Ministry on 27 November 2018 announced that France is to reimburse the costs of prescribed condoms bought at pharmacies from 10 December 2018 on. EPA-EFE/AZHAR RAHIM

Neki vid kontracepcije u Srpskoj koristi 54 odsto žena koje su udate ili žive u zajednici, pri čemu to najmanje čine žene u starosnoj dobi od 20 do 24 godine – 33 odsto.

Korištenje kontracepcije raste s nivoom obrazovanja, pa 65,6 odsto žena sa visokim ili višim nivoom obrazovanja koristi bilo koji metod kontracepcije, pokazali su rezultati istraživanja višestrukih pokazatelja za Srpsku u 2011-2012. godini, koje je sproveo Instituta za javno zdravstvo RS.

– Prema rezultatima istraživanja, više od polovine žena – 69,1 odsto i muškaraca – 61,7 odsto, koji su imali polni odnos sa povremenim partnerom, koristilo je kondom kao metod kontracepcije. Takođe, 63,7 odsto muškaraca i 68,1 odsto žena koji su u posljednjih 12 mjeseci imali više od jednog polnog partnera, koristilo je kondom kao metod kontracepcije tokom njihovog posljednjeg odnosa – kaže specijalista socijalne medicine u IJZ Slađana Šiljak.

Prema podacima IJZ, u 2017. godini dijagnostikovano je 117 slučajeva polno prenosivih oboljenja.

– Zaštita od polno prenosivih bolesti podrazumijeva zaštitu od bolesti koje se prenose polnim putem, zaštitu od HIV/AIDS-a, neželjenih trudnoća i nesigurnih prekida trudnoće. Podizanje svjesnosti o značaju obrazovanja iz seksualnog i reproduktivnog zdravlja podrazumijeva uključenost roditelja, nastavnika, pedijatara i šire javnosti o zaštiti od polno prenosivih bolesti i sigurnom ponašanju povezanom s reproduktivnim zdravljem – naglašava Šiljak.

Srpskainfo