Svi članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske iz prošlog saziva još nisu vratili diplomatski pasoš BiH na koji su imali pravo po funkciji, saznaje Srpskainfo u parlamentu RS.

Kako nam je rečeno, procedura je takva da se putne isprave vraćaju službi Narodne skupštine, a ona ih dalje šalje na poništenje u Ministarstvo spoljnih poslova BiH. Iz MIP BiH zasad nismo dobili odgovor na pitanja u vezi sa pasošima.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Kako nezvanično saznajemo, na spisku onih koji još nisu vratili diplomatske pasoše su Adam Šukalo i Vukota Govedarica.

Šukalo je za Srpskainfo rekao da taj pasoš nikada nije koristio od kada mu je istekao poslanički mandat, pa samim tim i članstvo u Odboru.

– Nije tačno da neću da vratim ispravu. Čim se vratim u Banjaluku odnijeću im pasoš, više mi nije potreban – kaže Šukalo.

Vukota Govedarica tvrdi da nikada nije koristio ovaj pasoš zbog toga što ga – nije ni preuzeo.

– Nikada nisam imao taj pasoš, ništa nisam potpisao, pa samim tim nemam šta ni da vratim – tvrdi Govedarica, koji je sada delegat u Vijeću naroda Republike Srpske.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Inače, članovi Odbora za evropske integracije su početkom 2018. dobili pravo na ovu vrstu putne isprave, nakon što je Ministarstvo spoljnih poslova BiH izmijenilo Pravilnik o izdavanju diplomatskih pasoša. Pojedini mediji su tada objavili da je na taj način ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak “počastio” kolege iz SzP u Odboru, ali je on tvrdio da je istina nešto drugo.

– Pravilnik o izmjeni i dopunama Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša, kojim se pravo na diplomatski pasoš omogućava i za članove Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske, donio sam kako bi se ispravila nepravda jer su do sada to pravo imali samo članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine – saopštio je tada Crnadak.

Upravo je Crnadak predsjednik Odbora za evropke integracije Narodne skupštine RS u novom sazivu i istovremeno šef diplomatije BiH u tehničkom mandatu. Do izbora novog Savjeta ministara BiH.

Diplomatski pasoš je posebna putna isprava koja se izdaje državnim predstavnicima i drugim licima sa diplomatskim statusom u cilju zaštite i dokazivnja diplomatskog statusa.

Srpskainfo