Bošnjaci nikada ne bi preduzeli tako radikalan potez kao što je zahtjev za izmjenom imena Republika Srpska da nemaju podršku Zapada, ali i Turske, objavljeno je na sajtu “Moderna diplomatija” /Modern diplomacy/.

tekstu pod nazivom “Nemiri u Bosni” navodi se da je nakon nedemokratskog pristupa Crne Gore NATO-u, i uskoro Makedonije, NATO sada usmjerio pažnju na BiH.

U tekstu autora Slaviše Milačića navodi se da je glavni protivnik ulaska BiH u Alijansu Republika Srpska, čiji je parlament izglasao Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, te da je Zapad sasvim jasan po tome da neće odustati dok sve zemlje Balkana ne postanu članice Alijanse.

– Najznačajnija teritorija i obalski transportni koridori između Zapadne Evrope i istočnog Sredozemlja i između Baltičkog i Egejskog mora prolazi kroz Srbiju. Upravo zato, glavni cilj Zapada jeste članstvo Srbije u NATO-u, čime bi Rusija ostala bez strateškog saveznika na Balkanu – navodi se u tekstu.

Isti izvor ističe da je glavna prepreka ovome “druga srpska država na Balkanu”, odnosno Republika Srpska. “Upravo zato su Bošnjaci ohrabreni da udare na osnovu Dejtonskog sporazuma”, navodi se u tekstu.

U tekstu se ističe da izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je rekao da je on spreman da razmotri odbacivanje te inicijative ako u narednih šest mjeseci “SNSD promijeni svoje ponašanje” i prihvati dalji put BiH prema NATO-u, jasno pokazuje ko stoji iza te inicijative.

Autor navodi da je čak i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, nekoliko dana prije Bakira Izetbegovića, uslovio određivanje mandata Savjeta ministara /koji trenutno pripada Srbima/ članstvom u NATO-u.

– Takođe, treba naglasiti da se inicijativa pojavila nedugo nakon posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Srbiji, gdje se susreo i s rukovodstvom Republike Srpske – navodi se u tekstu.

Autor ističe da Ustavni sud BiH igra glavnu ulogu u političkom životu BiH i ima trojicu stranih sudija, dva Bošnjaka, dva Srbina i dva Hrvata što znači, a što je praksa već pokazala, da troje stranih i dvoje bošnjačkih sudija imaju većinu, što oni i koriste. I na taj način proizvoljno nameću svoje odluke svim građanima BiH.

– Ako inicijativa za ukidanje imena Republika Srpska dođe pred Ustavni sud BiH Srbi moraju da pokažu odlučnost, koju je pokazao najuticajnijij srpski političar Milorad Dodik. Mora se donijeti odluka o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske. Iako takva odluka nosi rizik od konflikta u BiH, Republika Srpska nema drugog izbora – zaključuje autor.

SRNA/RTRS