U Prijedoru je potpisan ugovor za izgradnju tercijarne vodovodne mreže u sistemu vodosnabdijevanja “Crno vrelo”. Ugovor se odnosi na 11 naselja na području Prijedora. Vrijednost radova je 9,4 miliona maraka, a investitor je Grad Prijedor.

Tercijarna vodovodna mreža i kućni priključci biće iygrađeni u naseljima: Petrov Gaj, Omarska, Niševići, Gradina, Kamičani, Lamovita, Kevljani, Marićka, Јelićka, Bistrica i Krivaja. Izvođač radova ima obavezu da završi posao za 18 mjeseci.

“Tu imamo negdje oko 316 kilometara trase što tercijarne što priključaka, oko 4.200 priključaka domaćinstava”, rekao je Radislav Verić, direktor Hidro-kopa.

Cijena priključka na vodovodnu mrežu za domaćinstvo iznosi 900 maraka. U Vodovodu očekuju da će više od 50 odsto domaćinstva biti zainteresovano za priključak.

“Sad će se sigurno ići u kontakt sa svim tim stanovnicima da se vidi njihova zainteresovanost. Sam priključak je 900 KM. On se može isplatiti u više mjesečnih rata i nekoliko godina sigurno”, istakao je Vlado Reljić, direktor Vodovoda Prijedor.

Vodovod “Crno vrelo” zajednički je projekat Prijedora, Banjaluke i Vlade Republike Srpske. Do sada je uloženo oko 10 miliona maraka, a nadležni procjenjuju da je još toliko potrebno za njegov završetak.

“Ovo bi bila završna faza izgradnje ovog regionalnog vodovoda na području grada Prijedora”, istakao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Šef Tima za sprovođenje projekta, Ministarstvo finansija Republike Srpske Radmila Mihić navela je da je osam miliona KM vrijedan ugovor, finansijski najveći ugovor u projektu za ovih sedam godina koliko djeluju na području Republike Srpske.

“A do njega smo mogli doći samo uz zajedničko djelovanje lokalne zajednice, koja vodi računa o interesima svojih građana, profesionalne kompanije, odnosno izvođača radova, koji se pokazao kao profesionalan i odgovoran u prethodnoj saradnji, i uz stručno znanje tima iz Ministarstva finansija”, dodala je Mihićeva.

Nakon završetka ovog projekta, na području Prijedora će, kažu nadležni, vodosnabdijevanjem biti pokriveno oko 75% stanovništva.

RTRS