Bezbednost u Istražnom zatvoru podignuta na najviši nivo, navodni šefovi kriminalnih klanova su izolovani i pod video-nadzorom

Zbog dvojice navodnih šefova zaraćenih kriminalnih klanova Slobodana Kašćelana i Milića – Minje Šakovića, bezbednost je podignuta na najviši stepen u Istražnom zatvoru.

Kavačanin i škaljarac izolovani su, ne mogu da se sretnu i smešteni su u posebnim sobama koje su pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom.

Da podetimo, Kašćelan i Šaković su istog dana završili su iza spuških rešetaka.

Tog dana u zatvoru je bilo vanredno stanje dok u sobe nisu smestili vođu kavčana i šefa podgoričkog ogranka škaljarskog klana.

Kašćelan je iz Češke izručen Crnoj Gori 8. februara; Foto: Dan CG

Izvor “Vijesti” iz Istražnog zatvora rekao je da su i Kašćelan i Šaković u ćelijama u prizemlju, ali su dovoljno udaljeni jedan od drugog.

– Ne mogu se sresti nikako. Imaće šetnje u odvojenim terminima, a i to će biti sa visokim nivoom bezbednosti, kakav je bio i kad su dovedeni u zatvor, naročito kad je u pitanju Kašćelan – kazao je sagovornik iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

Objasnio je da su Kašćelana u ZIKS sproveli uz najviši stepen obezbeđenja, ali i da su ga na isti način vodili iz Istražnog zatvora u Viši sud.

– Put od Zavoda do Višeg suda bio je obezbeđen i blokiran dok smo ga sproveli. Istovremeno je u Istražni zatvor iz Višeg suda sproveden Šaković i nije bilo nikakvih problema. Način na koji je obezbeđivan Kašćelan primenjivan je retko jer nam je sugerisano da bezbednost mora biti podignuta na najviši nivo – rekao je sagovornik “Vijesti”.

Kašćelan je iz Češke izručen Crnoj Gori 8. februara. Istog dana sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Vladimir Novović odredio je pritvor Šakoviću, uhapšenom dan ranije u Podgorici.

Šaković je uhapšen u Podgorici; Printskrin: Rtcg.me

Zbog ekstradicije jednog od vođa kavačkog kriminalnog klana, aerodrom u Golubovcima obezbeđivali su pripadnici elitnih policijskih jedinica naoružani dugim cevima. Na tornjevima su bili postavljeni snajperisti, a policija je obezbeđivala sve raskrsnice od zatvora do vazdušne luke.

Isto je trebalo da bude i danas kada je Kašćelan trebao da se pojavi u sudnici Višeg suda, gde se njegovoj grupi sudi pred sudijom Dragojem Jovićem.

Međutim, suđenje je danas odloženo.

Slobodan Kašćelan se tereti da je krajem maja 2010. na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti.

Kašćelana terete da je formirao 15-članu grupu koja se bavila iznudama, zelenašenjem, nedozvoljenim držanjem oružja i eksplozivnih materija, švercom droge, mitom i pranjem novca.

Crnogorske vlasti ga potražuju i zbog sumnje da je u Prčnju 2010. sa umišljajem pokušao da ubije Igora Markovića, prenosi portal RTCG.

(Telegraf.rs/Tanjug)