Austrija je u šoku nakon osmog ubistva žena u ovoj godini. U Beču je sinoć državljanin BiH Željko B. (53) ubio  svoju bivšu partnerku, 48-godišnju državljanku Srbije Violetu J., a zatim sebi pucao u glavu.

I počinilac i njegova žrtva prebačeni su u obližnje bolnice. Žena je podlegla povredama tokom noći s utorka na srijedu. Pretpostavlja se da je motiv zločina – ljubomora, piše “Kronen Cajtung”.

Zločinu je prethodio spor u restoranu između Željka B, državljanina BiH, i Violete J., državljanke Srbije. Po izlasku iz restorana, u 21.20 Željko je pucao u glavu svoje partnerke, a potom pokušao samoubistvo, prenosi Radio Sarajevo.

Dok je Violeta J. umrla oko dva sata kasnije u bolnici, počinilac je još uvijek bio u kritičnom stanju tokom noći. Njegove šanse za preživljavanje smatraju se niskim.

Vladala je pomalo haotična situacija dok su su na ulici ležala dva beživotna tijela. U prvi mah se mislilo da ubica i dalje slobodno hoda pa je cijelo područje bilo zatvoreno. U restoranu i na ulici, kao i u drugom restoranu nasuprot mjestu zločina, bilo je mnogo svjedoka koji su ispitivani tokom noći.

Zločin je aktuelizovao problem nasilja nad ženama jer je ovo osmi ovogodišnji slučaj brutalnog ubistva žena u Austriji, a treći u Beču.

SRNA/Srpskainfo