Lider SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je danas u Banjaluci da je od izuzetnog značaja što partija koju predvodi godinama sarađuje sa Slobodarskom partijom Austrije i njenim predsjednikom Hajnc-Kristijanom Štraheom.

– Štrahe je vicekancelar Austrije, a njegova partija ima nekoliko ministarstava u Vladi ove zemlje. Austrija nije član NATO-a, a član je EU i to je koncept za koji mislimo da ovdje treba biti – rekao je novinarima Dodik.

Kada je riječ o Sjevernoj ligi, kaže Dodik, njen predsjednik je Mateo Salvini, ministar unutrašnjih poslova i jedan od važniji partnera u vlasti Italije.

– Vjerujem da ćemo imati priliku da se vidimo i razgovaramo. Zanimljiv je njegov projekat rješavanja migrantske krize. BiH će očigledno ući u probleme i svi su saglasni da nas čeka novi talas migranata i ovo nije stvar internih akcija, nego internacionalnih i zato je dobro da sarađujemo sa Sjevernom ligom – rekao je Dodik.

Predstavnici SNSD-a, Slobodarske partije Austrije i italijanske Sjeverne lige dogovorili su 11. februara u Beču da ove tri stranke intenziviraju saradnju, posebno u okviru međusobne podrške u pogledu proširenja EU, migrantske krize i zaštite evropskih vrijednosti, kao i u ekonomsko-socijalnoj oblasti.

RTRS