dav
Povodom Dana boraca Republike Srpske u crkvi Svete Trojice u Prijedoru danas je služen parastos, a potom su položeni vijenci i prislužene svijeće na centralno spomen obilježje ” Za krst časni”.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zoran Predojević je tim povodom novinarima izjavio da je ovo dan sjećanja i evociranja uspomena na put prijedorskih ratnih jedinica, a ujedno i likova saboraca koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

” Ovom prilikom upućujemo poruku predstavnicima srpskog naroda u zajedničkih organima BiH, kao i u parlamentu Republike Srpske sa inicijativom da budu jedisntveni u odbrani srpskih nacionalnih interesa bez obzira kojem političkom bloku pripadaju jer po našem mišljenju to nedostaje srpskim predstavnicima na svim nivoima”, istakao je Predojević.
On je dodao da je ovo prilika da se istakne da je položaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida visokih kategorija adektavno riješen dok je položaj demobilisanih boraca na najnižoj ljestvici preživljavanja.

” Imamo obećanja od Vlade Republike Srpske da će se poboljšati položaj ove kategorije pronalaženjem dodatnih sredstava i naš je stalni zadatak da se pokušava poboljšati status demobilisdanog borca”, naglasio je Predojević.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je istakao da je ovo dan kada se svi prisjećamo onih koji su ratovali u zaštiti svojih ognjišta i svojih porodica.
” Svake godine se na ovaj dan okupljaju borci i evociraju uspomene na vremena iz kojih potiče njihov borački staž. Mi u Gradskoj upravi nastojimo da ispoštujemo sve one obaveze koje smo preuzeli i planirali budžetom za ove kategorije “, kazao je Đaković.

Povodom Dana boraca danas će biti održane i radna i svečana sjednica Skupštine Boračke organizacije grada Prijedora, na kojoj će biti dodijeljena odlikovanja najzaslužnijim članovima Boračke organizacije grada u realizaciji programa rada ove organiazcije, kao i nagrade pobjednicima na konkursu za literarne i likovne radove osnovnih škola.
U prijedorskih ratnim jedinicama stradao je 931 borac , od toga 575 Prijedorčana , dok su drugi bili pripadnici tih jedinica iz drugih opština,a od čega je sedam odsto ne-Srba koji su bili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Video: Kozarski

prijedorgrad.org