Predstavnici tri sindikata radnika u zdravstvu i uprave prijedorske bolnice razgovarali su danas o brojnim pitanjima radnika, a pokazalo se da imaju različite poglede na njih i moguća rješenja, kao i da ne raspolažu istim informacijama.
Vršilac dužnosti direktora bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Prijedor Mirko Sovilj rekao je da su napisi u pojedinim medijima ovih dana, koje su plasirali predstavnici sindikata, puni ne samo dezinformacija, nego i neistina, te da sindikati nikada nisu zatražili zvanično razgovor sa rukovodstvom i da žele komunicirati samo preko medija.

“Zaista sam zatečen i neprijatno iznenađen što se neko od kolega odlučio iznijeti neistine u javnost i da sam sada u situaciji da pojašnjavam da to nije tačno”, rekao je Sovilj novinarima u Prijedoru, naglašavajući da svako mora biti odgovoran u davanju izjava novinarima i da su predstavnici sindikata bili “nekorektni i zlonamjerni”.

On je potvrdio da je račun bolnice bio blokiran od 25. januara i da je zbog toga decembarska plata isplaćena 13. februara umjesto do 10. februara kao što bi trebalo, podsjećajući da je takva dinamika na snazi već tri-četiri godine unazad, kao i da je uobičajeno da isplata plata malo kasni na početku godine, u januaru i februaru, zbog slabijeg punjenja budžeta i više neradnih dana.

Sovilj je pojasnio da je račun bio blokiran sudskom presudom kojom se bolnici nalaže da Ministarstvu unutrašnjih poslova isplati 104.000 KM na ime stana koji je policija ustupila bolnici 1987. godine radi rješavanja stambenog pitanja svog radnika, a da je nakon blokade postignut sporazum da se presuđeni iznos isplati u roku od tri godine i sa grejs periodom od šest mjeseci.

On je odbacio i optužbe da ustanova ne uplaćuje radnicima doprinose, podsjetivši da postoji ugovor o reprogramu za 22 mjeseca neplaćenih obaveza iz ranijeg perioda kojim se ustanova obevazala i na redovno plaćanje tekućih obaveza.

“U grupi smo ustanova koje redovnije plaćaju obaveze. Mi do sada nismo imali blokadu računa. Nije tačna informacija da radnici nisu osigurani. Nijedan radnik ne trpi i mi pojedinačne slučajeve isplaćujemo za potrebe penzionisanja”, naveo je Sovilj.

Sovilj je bio direktor ove ustanove više od 12 godina, a po isteku trećeg mandata u avgustu prošle godine Vlada Srpske ga je imenovala za vršioca dužnosti do raspisivanja konkursa i izbora direktora.

Iz Poreske uprave Republike Srpske Srni je danas rečeno da ukupne dospjele a neizmirene obaveze prijedorske bolnice iznose 5.501.977 KM, da ustanova ima odobren reprogram na iznos od 9.601.914 KM, a da je za dio duga iz 2016. godine u iznosu od 1.619.938 KM podnijela zahtjev Ministarstvu finansija Republike Srpske za odgođeno plaćanje.

“Opšta bolnica `Doktor Mladen Stojanović` Prijedor od početka 2017. godine do pred kraj 2018. godine redovno je izmirivala svoje tekuće obaveze. Zbog kašnjenja u plaćanju za nekoliko posljednjih mjeseci 2018. godine ovom poreskom obvezniku je izdata opomena za plaćanje dospjelih obaveza u iznosu od 787.849 KM i, ukoliko ne budu izmirene, biće pokrenut postupak prinudne naplate”, navode u Poreskoj upravi.

Predstavnici sindikata od rukovodstva bolnice danas su zatražili isplatu januarske plate do kraja ovog mjeseca i nastavak takve dinamike, mogućnost ovjere knjižica na duži period nego što je to sada slučaj, uvid u finansijsko stanje ustanove i poziv za dijalog o kolektivnom ugovoru do kraja mjeseca, a potom i što skorije potpisivanje tog ugovora.

Radničke zahtjeve menadžmentu su podnijeli predstavnici prijedorskih podružnica Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske.

Sastanak je okupio više od stotinu radnika prijedorske bolnice, koji su ponovo aktuelizovali pitanja koja su zaposleni u zdravstvu i ranije postavljali, a neka od njih su zašto se topli obrok, zimnica, ogrev i regres isplaćuju u okviru plate, a nisu prikazani na platnim listama.

Među pitanjima radnika je i to zašto se do jubilarne nagrade koja je zakonska kategorija za radnike sa 20 i 30 godina staža u zdravstvu može doći samo ako radnik poslodavca tuži sudu, kao i zašto radnik koji ima pravo na penziju mora da tuži ustanovu da bi je ostvario, a ne prima penziju za taj period dok ne dočeka presudu.

Prijedorski medicinari tvrde i da su diskriminisani u odnosu na kolege u UKC-u Banjaluka i Bolnici Istočno Sarajevo, gdje su plate redovne, i traže od direktora da sa bankama u kojima radnici imaju kredite isposluje da im se ne obračunavaju penali za kašnjenje u plaćanju rata.

RTRS