Ko od nas ne želi da ima dobar seks?! Saznajmo kako da “osetimo” partnera i u potpunosti uživamo u seksualnom činu ?

Fantastičan seks, koliko god ga priželjkivali i maštali o njemu, se ne događa tek tako, sam od sebe! Da bismo imali dobar seks, moramo biti prisutni, svesni trenutka u kome se dešava i potpuno ga osetiti na svim nivoima: fizički, duhovno i emocionalno.

Senzualnost je sposobnost da opažamo senzacije nečega što se dešava ili dolazi u kontakt sa našim telom. To je i kvalitet i veština – da osetimo i pokažemo seksualnost, celim svojim bićem. To znači da imate aktivan pristup životu i svome telu. Senzualnost nije samo pitanje seksualne prirode. Senzualnost možete naći I unečem jednostavnom kao što je šetnja parkom, ili upijanjem zvukova, mirisa i ukusa koji vas okružuju. Pojedini autori 1 definišu senzualnost kao „sposobnost da se osećate prijatno u svom telu, zaustavite vreme i komunicirate putem vaših čula.“

Autor: Unsplash

Nekim osobama izražavanje senzualnosti ide bolje, dok neke osobe, koje su imale određenetraume u prošlosti, doživljavaju svoje telosa nesigurnošću. Oni smatraju da ih je njihovo telo izdalo, tj. reagovalo na način koji nisu hteli, npr. trpeli su fizički bol u nekoj traumatskoj situaciji. Ove osobe sebe često potiskuju ili “izbrišu” tramatične događaje da bi lakše funkcionisali, a to za posledicu ima da ne osećaju aktivno svoje telo, kao da su “odsečeni” od senzualnosti i seksualnosti.

Partneri u dugim vezama i brakovima često navode da su „previše zauzeti“ ili „ometeni poslom i drugim obavezama“, te da nemaju vremena za senzualan seks. A senzualno vođenje ljubavi, po svojoj prirodi, zahteva izvesno vreme, kao i potpunu opuštenost.

Autor: Unsplash

Da biste ponovo iskusili seks sa svim svojim čulima, morate kod sebe aktivirati hrabrost, strpljenje i otvoriti um za takvo iskustvo. Potom se suočiti sa svojim strahovima, traumama i ranjivošću. Za početak samo budite svesni šta vam prija, a šta ne. Izdvojite vreme za senzualno vođenje ljubavi, a sledećih 8 koraka će vam lakše pomoći da taj čin uspešno realizujete:

1. U cilju da probudite svoju senzualnost, dišite polako i duboko, uz duži izdah nego udah. Pomoći će vam da ostanete prisutni aktiviranjem dela nervnog sistema koji pomaže da se vaše telo relaksira, smiri i opusti.

2. Osetite i prepoznajte emocije koje se u tom trenutku u vama javljaju, i fizičke senzacije koje ih prate.

Autor: Pixabay.com

3. Eksperimentišite sa vašim senzacijama. Koristite sva svoja čula. Identifikujte šta vam se sviđa, a šta ne u okruženju oko vas. Na primer: hladan vazduh u odnosu na topao vazduh, osećaj svile ili pamuka na vašoj koži, zvuk pevanja različitih ptica, sladoled od vanile ili čokolade, boje prirode dok šetate…

4. Jasno izrazite i opišite vašem partneru šta u vama budi osećaje.

5. Počnite da eksperimentišite sa nežnim dodirom. Prvo počnite sebe da dodirujete, a onda uključite partnera u proces. Recimo, priljubite vašu ruku uz partnerovu. Počnite da zapisujete šta vam se sviđa, a šta ne.

6. Nastavite zatim sa seksualnim dodirima. Uradite to prvo sa sobom, a onda sa partnerom. Zapišite šta vam se sviđa, a šta ne.

7. Jasno saopštite partneru vaša zapažanja o dodirima i izrazite želju šta biste češće da ponavljate, a šta ne.

8. Obećajte partneru najmanje sat vremena nedeljno vaših omiljenih senzualnih dodira.

Pink.rs