Francuski mediji – Vlasti umanjuju zvjerstva ustaša

Knjiga “Dnevnik Ane Frank” izbačena je sa popisa lektire u hrvatskim školama, a hrvatske vlasti umanjuju zvjerstva koja su počinile ustaše, prenosi francuska medijska kuća “Frans 24”.

“Kritičari posljednjih godina optužuju hrvatske vlasti da umanjuju zvjerstva koja su počinile ustaše, te da zatvaraju oči pred navalom nostalgije za pronacističkom prošlošću”, ističe ovaj medij.

“Frans 24” podsjeća i na slučaj iz 2017. godine kada je u Šibeniku spriječeno postavljanje izložbe “Ana Frank – istorija za sadašnjost”.

Tada je, kako podsjeća ovaj medij, Josipu Belamariću, direktoru Tehničke škole, koja je bila domaćin izložbe, zasmetalo što su na njoj partizani prikazani “kao cvijeće”, za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali Jevreje i izgladnjivali djecu, pa je tražio da se dio, po njemu spornih panela, ukloni.

Organizatori izložbe, Udruženje “Hermes”, na to nije pristalo, pa su iz škole povukli cijelu izložbu.

“Direktor škole je osporavao to što su pronacističke ustaše predstavljene kao zločinci dok su zločini njihovih protivnika komunista ignorisani”, navodi “Frans 24” i podsjeća da su ustaše pobile stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata koji su bili antifašisti.

Ovaj medij piše i da je odluka o izbacivanju “Dnevnika Ane Frank” izazvao bijes u Hrvatskoj i da je gotovo 3.000 ljudi potpisalo peticiju u kojoj se traži da se ta knjiga vrati na popis lektire.

“Frans 24” prenosi i izjavu ministra nauke i obrazovanja Hrvatske Blaženke Divjak koja je poručila da će prihvatiti kritiku u vezi sa ovom odlukom.

U tekstu se dodaje da se potpisnici peticije nadaju da će “Dnevnik Ane Frank” biti pri vrhu izbora učitelja prilikom pravljenja popisa lektire.

Prema odluci Ministarstva nauke i obrazovanja Hrvatske, sa popisa obavezne lektire izbačena je i knjiga “Ježeva kućica” Branka Ćopića.

Među izbačenim knjigama su i “Mali princ”, “Srebrne svirale”, “Smogovci”, “Grga Čvarak”, “Alisa u zemlji čuda”, “Breza”, “Poštarska bajka”, “Petar Pan”, “Pinokio”, “Pipi Duga Čarapa”, “Strah u ulici lipa”, “Junaci Pavlove ulice”, “Hahdi” i brojne druge.

SRNA/ATV

Preporuka

NATO CINIZAM Stoltenberg: Bombardovanje nije bilo ...
views 32
NATO intervencija 1999. godine nije bila uperena protiv naroda u Јugoslaviji već je njena uloga bila da zaštiti civile u širem regionu, ocjenjuje u pi...
Mandić i Knežević tvrde da je proces montiran i an...
views 9
Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević poručili su tokom iznošenja završnih riječi na suđenju za pokušaj državnog udara i teroriza...
Priština pokreće istragu o brutalnom hapšenju Đuri...
views 23
Godinu dana od akcije kosovske policije na sjeveru Kosova, kada je na brutalan način uhapšen direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, privremene priš...
Goldštajn: Јandrokovićeve laži o Blajburgu
views 21
Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn kritikuje predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Јandrokovića zbog stavova o Blajburgu i poručuje da ustaše nisu bile n...
Haradinaj smijenio Srpkinju zbog objave o NATO bom...
views 62
Zamjenica ministra pravde Vesna Mikić iz Srpske liste smijenjena je sa ove pozicije zbog objave na Fejsbuku o NATO bombardovanju, prenosi Kossev. ...
Volf: Velike sile se rehabilituju preko srpskih le...
views 15
Srbija se širom Evrope predstavlja kao uzrok evropskih nedaća u posljednjih 100 godina, sve sa ciljem da se rehabilituju velike sile za grijehe iz pro...