U Prijedoru su inspektori Poreske uprave RS zatvorili nekoliko ugostiteljskih objekata jer nisu izadavani računi gostima.

Zbog nepoštovanja Zakon o fiskalnim kasama kafići su kažnjeni tako što su zatvoreni na 15 dana.

Pored narandžaste trake, na ulazima u ove objekte istaknuta su i obavještenja Poreske uprave u kojima je naveden razlog njihovog zatvaranja. Neki od Prijedorčana su razočarani što zato ne mogu da idu u neke od svojih omiljenih kafića.

– Imam naviku da vikendom popijem kafu u kafiću u centru grada. Baš sam se obradaovao što je lijepo vrijeme pa sam mislio da će možda ovih dana biti otvorena i bašta mog omiljenog kafića, ali bio sam iznenađen kada sam jutros naišao na traku i zatvorena vrata- ispričao nam je jedam Prijedorčanin.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Iako je Zakon o fiskalnim kasama u Srpskoj stupio na snagu prije 11 godina, vlasnici kafića, ali i ostalih trgovačkih radnji, još uvijek krše obavezu da svojim mušterijama izdaju račune.

Zato su 2017. godine u regiji Prijedor na 15 dana zatvorena 73 objekta, dok ih je godinu dana prije bilo 79.

Međutim, iz Vlade RS prije dva dana saopštili su da su zbog brojnih žalbi sa terena, utvrdili Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po kojem se ukida zatvaranje objekata od 15 dana u kojima se ne izdaju fiskalni računi.

Ministarka finansija RS, Zora Vidović, pojasnila je da se žalbe odnose prvenstveno na to što zatvaranjem radnji zaposleni ostaju bez novčanih primanja na određeno vrijeme.

-Vlada RS utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po kojem se ukida zatvaranje objekata od 15 dana u kojima se ne izdaju fiskalni računi, a umjesto toga uvodi se novčana kazna od 10.000 do 20.000 KM – izjavila je Vidović.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Dodala je da je predloženo da se u onim slučajevima kada poreski obveznik ne plati kaznu u roku od 48 dana, objekat zatvara na 30 dana. Ako ponovi prekršaj, platiće duplo veću kaznu i biće zatvoren na 60 dana.

Navela je da je ovaj zakon predložen Narodnoj skupštini RS.

Srpskainfo