Heroj iz Kuča koji je pokušao da spasi tročlanu porodicu od davljenja u Skadarkom jezeru, Darko Vujošević, biće poshumno odlikovan za iskazanu hrabrost i požrtvovanost po prijedlogu ministra unutrašnjih poslova Crne Gore.

Tragedija se dogodila prije dvije nedjelje ispod manastira Vranjina, na Skadarskom jezeru kada se prevrnuo čamac, i tom prilikom poginuli su supružnici Jana i Ratko Kumburović i njihova kćerka Nina, kao i Darko Vujošević iz Kuča, koji je pokušao da spasi porodicu. Kada se čamac prevrnuo Darko se ubrzo domogao obale, ali se vratio u nemirno jezero da pokuša da spasi tročlanu porodicu i nažalost, tom prilikom je preminuo.

Zbog ovog hrabrog čina, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Mevludin Nuhodžić, predložio je posthumno neustrašvog momka iz Kuča za godišnju plaketu koja će njegovoj porodici biti uručena 1. marta 2019. godine na svečanosti povodom obilježavnja Dana zaštite i spasavanja u Crnoj Gori.

Tom prilikom oni su izdali saopštenje u kojem su naveli da cijene Darkov čin kao izuzetnu vrijednosti kojom se afirmiše ljudskost.

– Cijeneći ovaj čin kao izuzetnu vrijednost kojom se afirmišu ljudskost i požrtvovanost, ministar je Vujoševića predložio za ovo najviše priznanje u oblasti zaštite i spasavanja. Komisija je donijela odluku o ovogodišnjim nagradama i priznanjima pripadnicima sistema za posebne zasluge u razvoju oblasti zaštite i spasavanja i iskazanu ličnu požrtvovanost u sprovođenju zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara. Odlukom Komisije biće dodijeljene tri plakete, dvije značke, devet zahvalnica i pet novčanih nagrada – navode iz MUP-a Crne Gore.

(Blic)