PREDSJEDNICA HRVATSKE PRIZNALA “Za dom spremni” nije istorijski hrvatski pozdrav, POGRIJEŠILA SAM

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da će i dalje odlučno podržavati Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare sva svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu.

-Važnim smatram i rješavanje problema sa Slovenijom, ali i saradnju sa Srbijom, pri čemu je posebno važno rasvijetliti i sudbinu nestalih- rekla je Kitarovićeva na konferenciji za novinare, sazvanoj povodom četiri godine od kako je položila zakletvu kao predsjednik Hrvatske.

Na pitanje da li i dalje smatra da je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav, Kitarovićeva kaže da je počinila grešku kada je rekla da je to istorijski pozdrav, jer joj je to više puta sugerisao neko od njenih savjetnika.

-Da, ja sam pogriješila kada sam rekla da je Za dom-spremni stari istorijski pozdrav. To nije istorijski hrvatski pozdrav- rekla je Kitarovićeva i dodala da je taj pozdrav neprihvatljiv.

Kitarovićeva je rekla da nije pogriješila što je pozvala predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjetu Hrvatskoj, te dodala da je istorijsko utvrđivanje istine prvi korak naprijed.

-Jedan zločin se ne treba opravdavati drugim. Ne upoređujem zločine. Zločin je zločin i treba ga posmatrati individualno- rekla je Kitarovićeva i dodala da svaki zločin treba osuditi.

Ona je podsjetila da je posjetila stratište Jasenovac i da je spremna posjetiti bilo koje stratište i pokloniti se žrtvama s ciljem postizanja zajedništva.

Kitarovićeva je rekla da knjiga “Dnevnik Ane Frank” treba da ostane na spisku lektira u Hrvatskoj, jer “stvara razumijevanje prošlosti koje će Hrvatskoj pomoći da stvori ljude koji će biti lideri zemlje i paziti da se takvi zločini ne ponove”.

Ona je istakla da se Hrvatska brani daleko od Hrvatske, odnosno da se “dom ne brani na kućnom pragu, jer kada opasnost dođe do doma tada je već prekasno”.

-Dobro je biti član NATO saveza, ali za svoju smo sigurnost odgovorni mi sami. Ovu smo državu skupo platili. Razvoj oružanih snaga usko je povezan i sa privredom, a jake oružane snage sredstvo su izgradnje jakog međunarodnog položaja Hrvatske”, dodala je Kitarovićeva.

SRNA/Srpskainfo

Preporuka

NATO CINIZAM Stoltenberg: Bombardovanje nije bilo ...
views 31
NATO intervencija 1999. godine nije bila uperena protiv naroda u Јugoslaviji već je njena uloga bila da zaštiti civile u širem regionu, ocjenjuje u pi...
Mandić i Knežević tvrde da je proces montiran i an...
views 9
Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević poručili su tokom iznošenja završnih riječi na suđenju za pokušaj državnog udara i teroriza...
Priština pokreće istragu o brutalnom hapšenju Đuri...
views 23
Godinu dana od akcije kosovske policije na sjeveru Kosova, kada je na brutalan način uhapšen direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, privremene priš...
Goldštajn: Јandrokovićeve laži o Blajburgu
views 21
Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn kritikuje predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Јandrokovića zbog stavova o Blajburgu i poručuje da ustaše nisu bile n...
Haradinaj smijenio Srpkinju zbog objave o NATO bom...
views 61
Zamjenica ministra pravde Vesna Mikić iz Srpske liste smijenjena je sa ove pozicije zbog objave na Fejsbuku o NATO bombardovanju, prenosi Kossev. ...
Volf: Velike sile se rehabilituju preko srpskih le...
views 15
Srbija se širom Evrope predstavlja kao uzrok evropskih nedaća u posljednjih 100 godina, sve sa ciljem da se rehabilituju velike sile za grijehe iz pro...