ZET PREVARANT Mještanin Kozarske Dubice 10 godina neprimijećeno DIZAO PENZIJU POKOJNOG PUNCA zarađenu u Hrvatskoj

Opštinsko državno tužilaštvo u Sisku protiv Jovana Prodanovića (85), iz Kozarske Dubice (BiH), podignulo optužnicu zbog prevare jer je duže od deset godina, nakon smrti svog punca, nastavio da podiže njegovu penziju.

Zbog toga bi trebalo da mu se sudi na Opštinkom sudu u Sisku, a optužnica tereti  Jovana, koji ima dvojno hrvatsko i državljanstvo BiH, da je od 1. februara 2005. do 16. juna 2015. podignuo ukupno 363.815,38 kuna penzije svoga punca Milana Maksića, a koji je preminuo 1. februara 2005. godine, u 94. godini, prenosi Večernji list.

Naime, još 2002. godine je Maksić, preko advokataskog društva, s Hrvatskim zavodom za penziono osiguranje ugovorio da se njegova penzija uplaćuje na Prodanovićev račun otvoren za tu svrhu u Hrvatskoj te je novac uredno podizan u poslovnicama te bankomatima u Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici. Maksić je imao starosnu penziju u početnom iznosu od 987,99 kuna, koja je s godinama rasla, a nakon što je preminuo, novac je nastavio podizati Prodanović, sve dok kontrola Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje nije napravila reviziju.

Tek 2015. godine, kada bi preminuli punac rođen 1911. imao 104. godine, u HZMO su reagovali i zatražili informacije iz BiH o svom osiguraniku koji je u penziji bio od daleke 1966. godine.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske, obavijestio je HZMO o činjenici da je korisnik starosne mirovine Milan Maksić umro 1. Feburara 2005. Zavod za mirovinsko osiguranje zatražio je nakon toga od banke povrat iznosa od 363.815,38 kuna nepripadno doznačenih primanja, međutim navedena banka ih je obavijestila da ne mogu postupiti po tom zahtjevu jer je predmetni račun na koji je Zavod uplaćivao mirovinu na ime Milana Maksića zatvoren, a da je sredstvima raspolagao vlasnik računa Jovan Prodanović iz Kozarske Dubice, Bosna i Hercegovina.

Prijeti mu do osam godina zatvora

HZMO je stoga 2016. pred Opštinskim građanskim sudom u Zagrebu pokrenuo postupak protiv Jovana Prodanovića radi povrata 363.815,38 kuna, no na zahtjev za vraćanjem novca Prodanović se oglušio iako ga je primio. Nakon toga su podnijeli i tužbu te proslijedili dokumentaciju tužilaštvu koje je 2017. pokrenulo istragu.

Putem međunarodne pravne pomoći Prodanović je ispitan u februaru 2018. u Policijskoj stanici u Kozarskoj Dubici, a tokom ispitivanja Jovan Prodanović se branio ćutnjom, pri čemu je samo naveo da će obranu iznijeti ako dođe do suđenja.

Iako je Prodanović u istrazi ćutao, Opštinsko državno tužilaštvo smatra da su materijalni dokazi dovoljni za optužnicu, kojom Jovanu Prodanoviću sada prijeti između jedne i osam godina zatvora. Međutim, sudeći prema pravosudnoj praksi, temeljenoj na dvojnom državljanstvu, pravo je pitanje kako će 85-godišnji Prodanović u ovom slučaju proći i hoće li vratiti novac.

Srpskainfo