Muškarci koji ne mogu da urade 10 sklekova odjednom imaju veći rizik da obole od ove teške bolesti

Vežbanje je merilo vašeg zdravstvenog stanja u svakom smislu te riječi

To koliko sklekova može da uradi jedan muškarac zaista određuje kakvo je njegovo zdravlje, pogotovo kada su krvni sudovi i srce u pitanju. Evo kako je to moguće.

Najnovije istraživanje je dokazalo da muškarci srednjih godina koji ne mogu da urade deset sklekova daleko više su izloženi riziku od srčanog udara i srčanih bolesti.

– Osobe koje mogu da urade više od 40 sklekova utiču na smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti za 97 procenata u narednih deset godina života – saopštio je stručni tim sa Univerziteta na Harvardu.

Međutim, mogućnost da se uradi između 21 i 30 sklekova znači da su muškarci izloženi četvrtini rizika obolijevanja od bolesti kao što su koronarna arterijska bolest ili usporavanje srčanog ritma. Ove bolesti i srčani udar prete i  onima koji ne mogu da urade bar deset sklekova.

Printskrin: YouTube/Passion4Profession

Stručnjaci pojašnjavaju da su sklekovi bolji pokazatelj budućeg zdravlja srca od utvrđenih fitnes standarda kao što je trčanje.

– Naši nalazi su dokaz da sklekovi mogu da budu lagana i besplatna metoda koja može da pomogne da se proceni rizik od kardiovaskularnih bolesti u gotovo svakom okruženju. Iznenađujuće je kako je sposobnost izvođenja sklekova daleko više povezana sa procenom rizika od kardiovaskularnih bolesti nego što je to test na traci za trčanje – rekao je Džastin Jang, profesor sa Harvarda.

Istraživanje je sprovedeno na više od 1.000 ispitanika, američkih vatrogasaca u četrdesetim godinama.

Iako su se istraživači prilagođavali različitim uzrastima i težinama vatrogasaca, uspeli su da pronađu vezu između obavljanja više sklekova i dugoročnog zdravlja.

Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da sklekovi mogu da budu efikasan test za budući rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali nezavisni stručnjaci upozoravaju da bi slične analize trebalo sprovesti kod druge grupe ljudi koje su manje aktivne, kao i kod žena.

(Telegraf.rs / klix.ba)