Šamima Begam, koja se zajedno sa dve drugarice iz istočnog Londona pridružila Islamskoj državi 2015. godine, kaže da se ne kaje zbog svoje odluke, ali da želi da se vrati kući.

Nekadašnja srednjoškolka sada ima 19 godina i u razgovoru za Tajms navodi da je gledala „odrubljene glave” u kontejnerima, ali da je to „nije mnogo potreslo”.

Iz izbegličkog kampa u Siriji poručuje da je u devetom mesecu trudnoće, a da želi da se porodi kod kuće, jer je već izgubila dvoje dece.

Prema njenim rečima, školska drugarica sa kojom je napustila Veliku Britaniju poginula je u bombardovanju, a sudbina treće devojke i dalje je nejasna.

Učenice Betnal Grin akademije Begam i Amira Abase imale su po 15, dok je njihova drugarica Kadiza Sultana imala 16 kada su pre četiri godine napustile Veliku Britaniju.

Sa aerodroma Getvik odletele su u Tursku, a roditeljima su rekle samo da izlaze tog dana. Nedugo potom, prešle su granicu sa Sirijom.

Po dolasku u Raku, Begam je smeštena u jednu kuću zajedno sa drugim budućim nevestama, prenosi Tajms.

Kadiza Sultana, Amira Abase,Šamima BegamImage copyrightMET POLICE
Natpis na sliciKadiza Sultana, Amira Abase i Šamima Begam na policijskim fotografijama

„Prijavila sam se da se udam za borca koji govori engleski i koji ima između 20 i 25 godina”, ističe Begamova.

Deset dana kasnije, udala se za 27-godišnjeg Holanđanina, koji je prešao u islam. Oni su od tada zajedno, a pre dve nedelje pobegli su iz Baguza, poslednje teritorije koju kontroliše Islamska država u istočnoj Siriji.

Kao normalan život

Šamimin muž pridružio se grupi sirijskih boraca dok su se povlačili, a ona je sada jedna od 39.000 ljudi u izbegličkom kampu na severu Sirije.

Na pitanje novinara Entonija Lojda da li joj je život u Raki, kao uporištu Islamske države, ispunio očekivanja, Begam odgovara da jeste.

„Bilo je kao normalan život. Ono što je emitovano u propagandnim snimcima – to je normalan život. Tu i tamo je bilo bombi i ostalog. Ali osim toga…”

Kako kaže, nije se mnogo zabrinula kad je prvi put videla odrubljenu glavu u kanti za smeće.

„To je bio zarobljeni borac koji je uhvaćen na bojnom polju, jedan od neprijatelj islama. Mislila sam samo na ono što bi učinio muslimanki da je imao priliku”, podvlači ona.

Snimak CCTV Šamime Begam na aerodromu Getvik u februaru 2015Image copyrightMET POLICE
Natpis na slici“Nisam ona ista devojčica, koja je pobegla od kuće pre četiri godine”, kaže Begam

“Ja nisam ona ista mala glupa devojčica koja je pobegla iz Betnal Grina pre četiri godine”, rekla je Lojdu.

„Ne kajem se što sam došla ovde.”

„Uvek sam mislila da ćemo umreti zajedno”

Međutim, Begam tvrdi da je iznenada počeo progon i da shvata da je „kalifat Islamske države pri kraju”.

„Ne nadam se preterano. Oni su sve manji i manji”, dodaje. „I tu je toliko ugnjetavanja i korupcije da mislim da ne zaslužuju pobedu.”

Navodi da je njen suprug bio u zatvoru u kojem je bilo mnogo mučenja.

Advokat porodice Kadize Sultane izjavio je 2016. godine da veruje da je ona ubijena u ruskom vazdušnom napadu.

Begam za Tajms poručuje da je njena prijateljica poginula u bombardovanju kuće u čijem su se podrumu „obavljale neke tajne stvari”.

„Nikad nisam mislila da će se to dogoditi. U početku to nisam uopšte mogla da prihvatim. Zato što sam uvek mislila da ćemo, ako poginemo – poginuti zajedno.”

Amira Abase, Kadiza Sultana, i Šamima BegamImage copyrightMET POLICE
Natpis na sliciTri srednjoškolke sa aerodroma Getvik kreću u novi život u IS

Begam je rekla da je gubitak dvoje dece za nju bio „veliki šok”.

„To je došlo kao grom iz vedra neba, bilo je jako teško”.

Njeno prvo dete, devojčica, preminula je sa svega godinu i devet meseci, i pre mesec dana je sahranjena u Baguzu.

Mlađi sinčić živeo je još kraće – samo četiri meseca, i preminuo je pre sestre. Pre tri meseca se razboleo, a zdravstveno stanje mu je dodatno pogoršala loša ishrana.

Kako prenosi Tajms, Begam ga je odvela u bolnicu, ali tamo nije bilo „ni lekova ni dovoljno medicinskog osoblja”.

„Plašim se za bebu”

Zbog svega toga, postala je prilično zaštitnički nastrojena prema detetu koje tek treba da se radi. Te zabrinutost joj je, kako kaže, pomogla u donošenju odluke da napusti Baguz.

„Bila sam slaba. Nisam mogla više da izdržim patnju i sve teškoće koje podrazumeva ostajanje na bojnom polju”.

„Takođe, bojala sam se da mi, ako ostanem, ni ovo dete neće preživeti”.

Napominje da i u izbegličkom kampu i dalje strahuje za život deteta.

„Zato zaista želim da se vratim u Britaniju jer znam da će se o njemu brinuti, barem da ostane zdravo “, dodaje Begam.

Trebalo bi, kaže, da se porodi svakog dana

“Učiniću sve što je potrebno, samo da dođem kući i u miru živim sa svojim detetom”.

Britanski ministar za bezbednost Ben Volas rekao je da ne može da komentariše slučaj, ali je poručio svim Britancima koji odu u Siriju da se priključe ili podrže bilo koje terorističke organizacije, da očekuju da će po povratku biti saslušavani, a potencijalno i izbedeni pred sud zbog toga.

Piter Fahi, načelnik policije u penziji, koji je vodio program suzbijanja terorizma u vreme kada su devojčice pobegle, izjavio je da će je nadležni, ako se Begam vrati u Veliku Britaniju, zadržati u pritvoru dok ne utvrde ima li osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Prema njegovim rečima, jasno mu je „zašto vlada nije posebno zainteresovana da joj omogući povratak”.

“Ako bi se ta žena iskreno pokajala, bilo bi potpuno drugačije”, izjavio je on za BBC radio 4.

Rekao je da bi to bilo rasipanje „ogromne količine novca”, jer bi najteži zadatak pripao lokalnoj policiji koja treba da joj osigura bezbednost.

„Morali bi da se postaraju da ona ne postane gromobran, odnosno da privlači napade, kako desničarskih ekstremista, tako i islamista”, dodao je on.


Prema analizi urednika BBC Dominika Kašanija, pravno gledano, Šamima Begam je bila maloletna kada se priključila Islamskoj državi.

Da je i sada mlađa od 18 godina, prema britanskom zakonu, država bi trebalo da se pobrine za nju i njeno nerođeno dete i postupa „u njihovom najboljem interesu”.

Međutim, pošto je Begam sada punoletna, znači da samostalno snosi odgovornost za odluke i postupke.

Ako se vrati, mogla bi da bude optužena za pomaganje teroristima.

U skladu s tim, ocenjuje Kašani, na aerodromu bi joj verovatno bio zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, a socijalne službe bi se pobrinule za dete.


Islamska država je izgubila kontrolu nad većinom teritorije koju je zauzela, uključujući i uporišta Mosul u Iraku i Raku u Siriji.

Borbe se nastavljaju u severoistočnoj Siriji, gde su kurdske Sirijske demokratske snage (SDF), kako je saopšteno, poslednjih nekoliko sedmica zarobile desetine stranih boraca.

BBC.com