UBILI SU MU 91 ROĐAKA! Otkriveni jezivi detalji! Klali su porodicu Nikole Tesle gde god su stigli, njegovi najbliži su umrli u najstrašnijim mukama!

Nikola Tesla nikada nije krio svoje srpsko poreklo, voleo je da bude Srbin i Jugosloven, a danas ga Hrvati prisvajaju uporno prelazeći preko činjenice da je 91 član njegove porodice ubijen u NDH, a čak 14. njih svirepo je završilo svoj život od ustaških noževa časnika Ante Pavelića u zloglasnom Jasenovcu!

Reći će mnogi da je opšte poznat podatak da su Tesle ubijene u Jasenovcu, ali potpuno nov podatak je otkrio profesor dr Gideon Grajf, ekspert za Aušvic, glavni istraživač Instituta za holokaust “Šem olam” u Izraelu, koji je radio studiju “Jasenovac, Aušvic Balkana”.

– Nažalost, 91 član porodice Nikole Tesle ubijen je u NDH, a 14 njih stradalo je u ozloglašenom Jasenovcu. Interesantno je pomenuti da je i porodica oca modernog cinizma Teodora Hecla takođe ubijena u Jasenovca. Tako da su to porodice dve važne istorijske ličnosti čije su porodice ubijene na istom mestu. Oni su bili braća u krvi – rekao je Grajf.

U Jadovnu, u Lici, na Velebitu, u maju 1941. godine, formiran je jedan od sedam logora u kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag, u kojima su logoraši boravili samo privremeno, dok ne dođu na red da budu likvidirani u nekoj od mnogih kraških jama i useka, kojima to područje obiluje.

Jasenovac

Jasenovac, Foto: Wikipedia

Zatočenici su bili uglavnom Srbi, ali i Jevreji i protivnici ideologije NDH, a za tri meseca stradalo tu je stradalo ukupno 40.000 ljudi.

– Na ovom mestu je formiran logor polovinom maja 1941. godine, da bi 24. juna dosegao svoje konačne granice. Prema izjavi malog broja preživelih, svakodnevno su prepodne i popodne iz pravca Gospića, peške dovođene kolone zatočenike u dvoredima, vezanih ruku sa jednim kanapom ili lancem između njih. Oni koji bi na tom putu, dugom 20 kilometara od Kaznionice u Gospiću, bili malaksali, izmučeni, bili bi ubijani u jednoj od usputnih jama, kao što je Šaranova jama, jama pod Grginim bregom… – podseća predsednik Udruženja Jadovno 1941. Dušan Bastašić.

Prema njegovim rečima, drugi zatočenici bi bili dopremani u logor, koji nije bio radni, već “likvidacioni centar”.

U logoru je polovinom avgusta, zbog italijanske reokupacije, poslednjih 1.500 zatočenika, od kojih 1.200 Srba i 300 Jevreja, likvidirano, zakopano i tu im je i danas masovna grobnica.

Baš na tom mestu, najbliži članovi porodice Nikole Tesle okončali su svoj život u najgorim mukama.

Članovi familije slavnog naučnika, Nikole Tesle ubijeni su u periodu od 1941. do 1944. godine. Ove podatke moguće je pogledati na sajtu “Jusp-jasenovac.hr”, posvećenom ubijenim ljudima u tom koncentracionom logoru.

Jasenovac

Jasenovac, Foto: Profimedia

Prvi upravnik logora bio je bivši rimokatolički sveštenik Miroslav Filipović, a kasnije Dinko Šakić. Logori Jedan i Dva bili su u selima Bročići i Krapju, ali su brzo rasformirani zbog čestih poplava.

Zatvorenici su kasnije prebačeni u logor Ciglana (Jasenovac Tri), koji je bio najveći logor i uključivao je krematorijum. U Donjoj Gradini, sa druge strane reke Save, vršena su pogubljenja.

Logor za decu bio je u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu.

Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaciju zatvorenika.

Oko 600 od ukupno 1.073 još živih logoraša napalo je ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo njih 91. Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju, ubijeno je i spaljeno zajedno s logorskim objektima.

Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli početkom maja 1945.

Zemaljska komisija Hrvatske, osnovana 1945. godine, konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu da je broj žrtava između 500.000 i 700.000.

Espreso

Preporuka

Niš: Obilježen Dan sjećanja na stradale u NATO agr...
views 8
Zvucima sirena za uzbunu i gašenjem svetla, tačno u 19.45, kada su NATO avioni bacili prve bombe, počelo je centralno obilježavanje 20. godišnjice od ...
MOŽDA JE OVO LET U SMRT, ALI NE OBIČNU, VEĆ ČASNU!...
views 90
U anale istorije ušlo je obraćanje ovog komandanta pilotima 98. jurišnog puka pred borbeno poletanje na aerodromu Lađevci, 24. marta 1999. godine R...
DJECA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA Sjećanje na Milicu ...
views 34
Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine, danas je u Tašmajdanskom parku u Beogradu položeno cvijeće na spomen-obi...
Bulatović: NATO tražio smisao postojanja
views 13
Predsjednik savezne Vlade SR Јugoslavije Momir Bulatović izjavio je da se rukovodstvo zemlje do posljednjeg trenutka nadalo da neće doći do bombardova...
“Noćni vukovi” odali počast žrtvama NA...
views 16
Povodom dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja, ruski bajkeri "Noćni vukovi", na čelu sa svojim liderom Aleksandrom Zaldastanovim Hirurgom, odali su d...
Mandić: OVK i Đukanović bili saveznici bombardovan...
views 9
Јedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je povodom 20 godina od agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju da je NATO tada imao savezn...