Nikola Tesla nikada nije krio svoje srpsko poreklo, voleo je da bude Srbin i Jugosloven, a danas ga Hrvati prisvajaju uporno prelazeći preko činjenice da je 91 član njegove porodice ubijen u NDH, a čak 14. njih svirepo je završilo svoj život od ustaških noževa časnika Ante Pavelića u zloglasnom Jasenovcu!

Reći će mnogi da je opšte poznat podatak da su Tesle ubijene u Jasenovcu, ali potpuno nov podatak je otkrio profesor dr Gideon Grajf, ekspert za Aušvic, glavni istraživač Instituta za holokaust “Šem olam” u Izraelu, koji je radio studiju “Jasenovac, Aušvic Balkana”.

– Nažalost, 91 član porodice Nikole Tesle ubijen je u NDH, a 14 njih stradalo je u ozloglašenom Jasenovcu. Interesantno je pomenuti da je i porodica oca modernog cinizma Teodora Hecla takođe ubijena u Jasenovca. Tako da su to porodice dve važne istorijske ličnosti čije su porodice ubijene na istom mestu. Oni su bili braća u krvi – rekao je Grajf.

U Jadovnu, u Lici, na Velebitu, u maju 1941. godine, formiran je jedan od sedam logora u kompleksu logora Gospić – Jadovno – Pag, u kojima su logoraši boravili samo privremeno, dok ne dođu na red da budu likvidirani u nekoj od mnogih kraških jama i useka, kojima to područje obiluje.

Jasenovac

Jasenovac, Foto: Wikipedia

Zatočenici su bili uglavnom Srbi, ali i Jevreji i protivnici ideologije NDH, a za tri meseca stradalo tu je stradalo ukupno 40.000 ljudi.

– Na ovom mestu je formiran logor polovinom maja 1941. godine, da bi 24. juna dosegao svoje konačne granice. Prema izjavi malog broja preživelih, svakodnevno su prepodne i popodne iz pravca Gospića, peške dovođene kolone zatočenike u dvoredima, vezanih ruku sa jednim kanapom ili lancem između njih. Oni koji bi na tom putu, dugom 20 kilometara od Kaznionice u Gospiću, bili malaksali, izmučeni, bili bi ubijani u jednoj od usputnih jama, kao što je Šaranova jama, jama pod Grginim bregom… – podseća predsednik Udruženja Jadovno 1941. Dušan Bastašić.

Prema njegovim rečima, drugi zatočenici bi bili dopremani u logor, koji nije bio radni, već “likvidacioni centar”.

U logoru je polovinom avgusta, zbog italijanske reokupacije, poslednjih 1.500 zatočenika, od kojih 1.200 Srba i 300 Jevreja, likvidirano, zakopano i tu im je i danas masovna grobnica.

Baš na tom mestu, najbliži članovi porodice Nikole Tesle okončali su svoj život u najgorim mukama.

Članovi familije slavnog naučnika, Nikole Tesle ubijeni su u periodu od 1941. do 1944. godine. Ove podatke moguće je pogledati na sajtu “Jusp-jasenovac.hr”, posvećenom ubijenim ljudima u tom koncentracionom logoru.

Jasenovac

Jasenovac, Foto: Profimedia

Prvi upravnik logora bio je bivši rimokatolički sveštenik Miroslav Filipović, a kasnije Dinko Šakić. Logori Jedan i Dva bili su u selima Bročići i Krapju, ali su brzo rasformirani zbog čestih poplava.

Zatvorenici su kasnije prebačeni u logor Ciglana (Jasenovac Tri), koji je bio najveći logor i uključivao je krematorijum. U Donjoj Gradini, sa druge strane reke Save, vršena su pogubljenja.

Logor za decu bio je u Sisku i u Jastrebarskom, a ženski logor u Staroj Gradiški jugoistočno od Jasenovca, mada je žena i dece bilo i u Jasenovcu.

Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaciju zatvorenika.

Oko 600 od ukupno 1.073 još živih logoraša napalo je ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživelo njih 91. Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju, ubijeno je i spaljeno zajedno s logorskim objektima.

Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša 11 je preživelo. Partizani su u logor ušli početkom maja 1945.

Zemaljska komisija Hrvatske, osnovana 1945. godine, konstatovala je u izveštaju Međunarodnom vojnom sudu u Nirnbergu da je broj žrtava između 500.000 i 700.000.

Espreso