SDS je ponovo doživio izborni debakl – drugi u samo četiri mjeseca. Nisu se SDS-ovi kandidati proslavili na jučerašnjim prijevremenim lokalnim izborima ni u jednoj od lokalnih zajednica u kojima su se kandidovali.

Dodatno je to zagrijalo strasti u već usijanoj partiji. Oglasili su se opet pojedini funkcioneri SDS-a, koji za još jedan loš izborni rezultat krive lidera stranke Vukotu Govedaricu. Milovan Bjelica za ATV kaže da je stranka pred kolapsom i da su jedini lijek unutarstranački izbori.

Govedarica je, kaže Bjelica, ostavku trebalo da da u oktobru, nakon opštih izbora, a sada je za njegovu smjenu došlo krajnje vrijeme.

“Ja sam ubijeđen da su naši članovi potpuno nezadovoljni, dezorijentisani, jer ovo ide jednom potpuom uništenju SDS. Ovo rukovodstvo ne može voditi SDS, jer je SDS u potpunom kolapsu, debaklu u nokautu tako da je pitanje dal se može i dići”, istakao je Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a.

Da stvar bude gora, kaže Bjelica, SDS se za jučerašnje izbore nije ni pripremao, a na izborima u nekoliko srpskih opština u Federaciji nisu ni učestvovali. U onim u kojima jesu, pobjedu SDS-a niko nije ni očekivao, poručuje još jedan funkcioner stranke, Milan Miličević. Miličević, koji se i sam suočava sa mogućim opozivom sa načelničke funkcije u Tesliću, priznaje da je stanje u stranci izuzetno loše. Toliko da se izgleda predao i prije vremena.

“Niko nije ni živio u iluziji da u Doboju i Trbinju može pobijediti kandidat SDS, jer je svakom realnom čovjeku jasno da to nije u ovom momentu moguće. Pred SDS-om su unutarstranački izbori i treba učiniti pravu stvar, da se SDS nakon poraza 2018. a i nakon jučarašnjeg poraza rehabilituje”, istakao je Milan Miličević, potpredsjednik SDS-a.

Možda je i njaveća ironija za SDS, ta da je ubjedljivu pobjedu u Doboju juče odnio Boris Jernić – bivši član SDS-a, kojeg je Vukota Govedarica lično isključio iz stranke. Jeriniću je Govedarica crveni karton dao jer je izrazio spremnost da pregovara sa SNSD-om.

Devastirano je tada, iz istog razloga, nekoliko SDS-ovih odbora, da bi samo nekoliko mjeseci kasnije, i sam Vukota Govedarica poručio da će o pregovorima sa SNSD-om razmisliti. Još jedan izborni poraz lider SDS-a nije komentarisao. Naprotiv, od Vukote Govedarice od juče nema ni glasa.

ATV