Doboj: Јerinić 30.832 glasa, Šajinović 3.354

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Doboja na prijevremenim izborima Boris Јerinić osvojio je 30.832 glasa, a kandidat SDS-a Nebojša Šajinović 3.354, podaci su Gradske izborne komisije nakon obrađenih svih 106 redovnih glasačkih mjesta.

Nezavisni kandidat Igor Јovanović dobio je 29 glasova, Slađan Starčević 68, Vladimir Marković 80, Goran Simić 42 i Milovan Dujaković 22 glasa.

Kandidat političkog subjekta Spas nezavisnih lista Doboj Slobodan Dević osvojio je 60 glasova.

Na području Doboja glasalo je 35.166 birača ili 56 odsto od ukupno 61.723 upisana u birački spisak, od kojih je 34.487 bilo važećih, a 679 nevažećih.

Predsjednik GIK-a Nenad Paleksić rekao je da su ovo nepotvrđeni podaci u koje će biti uračunato još 59 glasova mobilnog tima i nepotvrđenih osam, a koji će biti prebrojavani u Centru za prebrojavanje Centralne izborne komisje BiH.

Paleksić je rekao da su izbori bili fer i zakoniti, ali da je nezadovoljan ponašanjem pojedinih predstavnika političkih subjekata.

– Gradska izborna komisija ne pravi rezultate. Birački odbori su drugi organ, osim Gradske izborne komisije, koja sprovodi izbore i koji su radili na terenu. Sve stranke, pa i SDS, imale su svoje posmatrače na terenu, svoje članove biračkih odbora i nama nijedan prigovor nije došao u smislu da je neko nezakonito glasao, ubacio listiće i tako dalje – rekao je Paleksić, komentarišući optužbe SDS-a da je izborna procedura sprovedena nedemokratski.

On je rekao da je GIK primio ukupno 12 prigovora, od kojih su neki riješeni, a neki još na razmatranju.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika Doboja održani su juče jer je Obrenu Petroviću prestao mandat na ovoj funkciji nakon što je prihvatio mandat u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

U Centralni birački spisak upisano je 63.098 lica, od kojih 61.723 redovnih, koji glasaju na 106 redovnih biračkih mjesta, četiri biračka mjesta za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, a formiran je i jedan mobilni tim.

SRNA/RTRS