Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora govori za “Novosti” o novim dešavanjima u njegovom gradu

U PRIJEDORU, koji je bastion DNS, zbog poslednjih poteza SNSD sada imamo nestabilnu skupštinsku većinu. Naime, SNSD, sa kojim je DNS u Prijedoru u koaliciji već 15 godina, nedavno je započeo saradnju sa drugim strankama u Skupštini, i po poslednjim odlukama na ne toliko važnim pitanjima, ostvario je odnos glasova u Skupštini 19:12. Ponašanje koalicionog partnera može da znači da će biti upitna skupštinska većina, koju su do sada činili DNS-SNSD-SPRS-SDP, a koaliciji je bio blizak i SDA, koji je sarađivao u većini slučajeva – kaže, u intervjuu za “Novosti”, Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora. On kaže da je pre pre tih dešavanja u Skupštini ta koalicija imala komotnu većinu sa 23 odbornika.

* Hoće li takvo ponašanje rezultirati i vašim opozivom s mesta gradonačelnika?

– Ponudio sam već koalicionom partneru SNSD mogućnost da bude raspisan referendum o opozivu gradonačelnika u Prijedoru, jer me Skupština ne može razrešiti. Ipak, zasada to pitanje nije stavljeno na dnevni red. Očigledno se ide ka tome da se kroz Skupštinu zamenjuju gradski funkcioneri i direktori, a pogotovo kadar DNS. Nisam spreman da se lako povučem, jer predstavljam ozbiljnu stranku DNS.

* Da li su već donete neke za Prijedor loše odluke?

– Nažalost, jesu. Uz pomoć opozicionih predstavnika, naši dojučerašnji partneri napravili su većinu u vezi sa interesnim pitanjima, gde su svi tražili svoja uklapanja zbog ličnih interesa da ih proguraju u budžetu. Tako su prvo smanjena izdvajanja za stipendije studentima i đacima za 100.000 KM, što smatram nepopularnom merom, a sredstva su usmerena za izgradnju jednog kabineta za Visoku medicinsku školu. Sada je problem što nemamo novca da isplatimo stipendije. Promenjena je i stavka za podsticije u poljoprivredi, koja je takođe umanjena za 100.000 KM. Za isti iznos umanjeno je i izdvajanje za podsticaje za zapošljavanje…

PRIZNANjA* GRAD Prijedor je dobitnik mnogobrojnih priznanja. – Da. Poslednje u nizu je priznanje Prijedoru, odnosno sertifikat BFC za grad sa najboljim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. Prijedor je “Fajnenšel tajms” proglasio jednim od 10 gradova u Evropi koji imaju princip dobrog upravljanja budžetom grada.

Pročitajte još: RS: Stižu novi gradonačelnici

* Prijedor s nestrpljenjem iščekuje rešavanje prodaje RŽR “Ljubija”.

– Pravo na eksploataciju železne rude na području celog grada Prijedora ima “Arcelor Mital”, jer je tako ranije definisano u ugovoru sa Vladom RS. Znači da jedino ta kompanija može da vadi rudu u RŽR “Ljubija”. “Arcelor Mital” nije prošao kao kupac na berzi akcija Vlade RS iz RŽR “Ljubija”, i već imamo najavu da će smanjiti za 30 odsto kopanje rude u rudniku Omarska, što preti otpuštanjem 30 odsto radnika. U toj kompaniji u Prijedoru radi 850 radnika. Imamo obećanje iz Vlade RS i od premijera da će pokušati da reše taj problem, kako bi “Arcelor Mital” lakše izašao na berzu, ali po tom pitanju još ništa nije urađeno.

* Iz Vlade RS poručeno je da auto-put Banjaluka – Prijedor neće biti prioritet, već put ka Srbiji, preko Bijeljine.

– Ova najava je veliki šok za našu regiju. Poslednjih 10 godina grad Prijedor i okolne opštine se bore da se izgradi put Banjaluka – Prijedor – Novi Grad i brzi put Prijedor – Kozarska Dubica. Bili smo presrećni kada je sa kineskom kompanijom “Šandong” potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Banjaluka – Prijedor. Zato smo sa načelnicima okolnih opština izrazili razočaranje. Nažalost, nema zvaničnog odgovora iz Vlade zašto se to radi.

ADMINISTRACIJA

* IMATE najmanju administraciju u RS.

– Pored opštine Laktaši, Prijedor jedini u RS ima manji broj zaposlenih u administraciji od propisanih troje zaposlenih na 1.000 stanovnika. Imamo efikasnu administraciju. Vodimo se narodnom izrekom “Gde je puno ćaća, kilava deca”.

Novosti.rs