Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske uručila je danas Ginekološko-akušerskoj službi prijedorske Bolnice “Doktor Mladen Stojanović” sertifikat kojim se potvrđuje da je ustanova akreditovana standardom “bolnice prijatelja beba”.
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je ovakva aktivnost značajna jer se standardizuje pristup pacijentu i promovišu sve dobre vrijednosti u okviru zdravstvenog sistema, konkretno u okviru porodiljstva i razvoja djeteta.

“Razvojni ciklus počinje sa dojenjem. To je vrlo bitno i zbog toga želimo da tu praksu standardizujemo. Ona je već uvedena u zdravstvene ustanove u Srpskoj, ali želimo da je promovišemo da bi je porodilje, kad se vrate kući, nastavile”, rekao je Šeranić danas novinarima u Prijedoru.

Načelnik Ginekološko-akušerske službe prijedorske bolnice Drena Gavranović Vujović rekla je da se politika prijatelja beba pojavila kao potreba zbog nedovoljne posvećenosti dojenju.

Ona je naglasila da forsiranje dojenja daje rezultate u kratkom periodu.

“Treba samo vratiti se na staro i sigurno, a to je dojenje djece”, dodala je Vujovićeva.

Vršilac dužnosti direktora prijedorske bolnice Mirko Sovilj rekao je da je ova ustanova jedna od četiri bolnice u kojima se sprovodi ova vrsta sertifikovanja i akreditovanja, a da je prva dostigla sve standarde postavljene za ovaj nivo.

On je istakao da akreditacija predstavlja rezultat dosadašnjeg rada u skladu sa standardima.

“Komisija Agencije je utvrdila da je služba bezuslovno dostigla stepen akreditacije”, naveo je Sovilj.

Sertifikat je kolegama u Prijedoru uručio direktor Agencije za sertifikaciju, akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Republike Srpske Siniša Stević.

Nakon svečanosti rukovodstvo Bolnice razgovaralo je sa ministrom Šeranićem o tekućim problemima, budućim projektima i razvojnim planovima ove zdravstvene ustanove.

Predstavnici tri sindikata radnika u zdravstvu su na sastanku održanom u petak, 15. februara, od uprave prijedorske Bolnice tražili da se danas sastanu sa resornim ministrom, a on im je odgovorio da postoji procedura za organizovanje takvog sastanka.

SRNA/Srpskainfo