Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Erika Džordža Nelsona

Dodik je izrazio zahvalnost za dosadašnju podršku SAD-a te iskazao uvjerenje da će se bilateralni odnosi dvije zemlje u budućnosti razvijati na obostranu korist.

On je informisao ambasadora Nelzona o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, procesu uspostave vlasti, te o regionalnoj saradnji, saopšteno je iz Službe za odnose sa javnošću Predsjedništva BiH.

Istakao je da je budućnost BiH u EU i da su intenzivirane aktivnosti na pripremi dodatnih odgovora na Upitnik EK, koji bi mogli biti dostavljeni u narednim danima

Nelson i Dodik (foto: Predsjedništvo BiH)

Nelson i Dodik (foto: Predsjedništvo BiH)

Dodik je istakao da u BiH nema konsezusa o članstvu u NATO-u, ali da BiH aktivno učestvuje u Partnerstvu za mir. Takođe je naglasio da BiH, koristeći instrumente Individualnog partnerskog programa, sprovodi neophodne reforme. Razgovarano je i o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama u svijetu.

Predsjedavajući Dodik je dodao da će BiH i dalje biti dio koalicije za borbu protiv terorizma.

Ambasador Erik Nelson je izjavio da SAD i BiH imaju dobre bilateralne odnose i da će SAD podržavati sve aktivnosti BiH u cilju ispunjavanja uslova za kandidatski status u EU. Istakao je da će tokom svog mandata raditi na unapređenju prosperiteta, bezbjednosti i poštovanja vladavine prava za dobrobit svih građana BiH.

Nelson i Dodik (foto: Predsjedništvo BiH)

Nelson i Dodik (foto: Predsjedništvo BiH)

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poželio je uspjeh u radu ambasadoru SAD-a Eriku Džordžu Nelzonu.

RTRS