Priča o poljoprivrednom gazdinstvu mladog bračnog para iz podgrmečkog sela ruši duboko ukorijenjene predrasude o životu na selu. Izabrali su da budu srećni – svoji na svome.

Nikolina i Dražen Šteković žive u selu Kršlje kod Novog Grada. Bave se poljoprivredom i to im je jedina djelatnost. Imaju 15 krava, od toga 10 muznih.

-Mi od tih 10 krava mjesečno isporučimo 6.000 litara mlijeka. To je odlična plata na selu. Od nje živimo, a sve imamo – sve proizvedemo. Јedino što kupimo su sredstva za higijenu – priča Nikolina.

Štekovići su registrovali komercijalno poljoprivredno gazdinstvo, kao i 4.076 njihovih kolega u Republici Srpskoj. Za razliku od mnogih, od 2013. njihovo gazdinstvo je u PDV sistemu.

-Imali smo malo straha kako će to funkcionisati. Lomili smo se da li da uđemo u sistem PDV-a ili ne. Ali, prelomili smo – kad mogu mnogi možemo i mi. Rekli smo, ući ćemo pa ćemo vidjeti, ako se ne snađemo možemo iz toga izaći – kaže Nikolina.

Njen suprug Dražen preporučio je svima koji se bave ovim poslom da uđu u sistem PDV-a jer, kako kaže, ko nije u njemu samo je na gubitku.

-Za naše prodato mlijeko nama mljekara isplati sav PDV, a mi taj vraćeni novac moramo opravdati kroz fakturu kupljene robe u toku mjeseca koja je u svrhu poljoprivrede – naglasio je on.

Prema riječima ovih vrijednih domaćina, sistem PDV-a omogućava im veću zaradu. O životu na selu i poslu kojim se bave imaju samo riječi hvale.

-Neka ostane ovako kako jeste, mi ćemo biti zadovoljni – uz osmijeh kaže Nikolina.

RTRS