Ko sve obavlja visoke funkcije u državnim institucijama najbolje će vam približiti ova vijest koju smo dobili putem mejla od našeg čitaoca, koju smo provjerili i tačna je.

Danas je na sarajevskom Opštinskom sudu obavljena rasprava po tužbi Radiše Samardžije protiv Ministarstva bezbjednosti  BiH radi naknade štete, a u Tužilaštvu BiH se vodi poseban krivični postupak protiv Igora Golijanina, šefa kabineta ministra Dragana Mektića. A evo i zašto…

2017. godine raspisan je oglas za imenovanje direktora Agencije za forenzička ispitivanja BiH. Nakon provedene procedure, komisija koju je sastavio ministar Mektić,  uredila je listu uspješnih kandidata ,a predsjednik komisije Igor Golijanini  je uputio ministru .

Nedugo zatim, Savjet ministara imenuje direktora Agencije i to Neđu Kojića. Sve bi bilo u redu, da je imenovani Kojić uopšte bio na listi uspješnih kandidata. Upravo obrnuto. Kojić je bio loše ocijenjen i na listi, koja je dostavljena Mektiću, njegovog imena nije bilo.

Međutim, nakon političkih ucjena unutar Saveza za promjene, Kojić dospijeva  na listu koju nezakonito prepravlja i kao predsjednik komisije, Igor Golijanin šalje ministru Mektiću, a on predlaže da se upravo Kojić imenuje.

Članovi komisije koju su sačinjavali, osim pomenutog Golijanina, Samir Rizvo, Mladen Mrkaja, Ermin Pešto i Ivana Veselčić, nemalo bivaju iznenađeni informacijom da je za direktora postavljen neuspješni Kojić. Najviše oštećeni je upravo Radiša Samardžija, službenik Granične policije BiH, koji kao najbolje ocijenjeni kandidat nije postavljen za direktora.

Dakle, Golijanin je prepravio listu i na treću poziciju dopisao Neđu Kojića, a to su na suđenju danas potvrdili članovi komisije.

Postaje nevjerovatno kako se ovako beskrupulozne kriminalne radnje “guraju pod tepih” u ministarstvu čija je osnovna obaveza borba protiv svih vidova kriminala. I kako kriminalci koji su zaposjeli pozicije savjetnika i državnih službenika zloupotrebljavaju funkcije, te kako agencije za provođenje zakona ne procesuiraju ovakve pojave.

RTRS