Pisac iz Beograda Igor Damnjanović Dib dobitnik je tradicionalne Vibove nagrade lista Politika za najboljeg mladog satiričara u 2018. godini.

Odluku o tome jednoglasno je donio Politikin tročlani žiri na čijem čelu je bio satiričar Aleksandar Čotrić, a članovi predsjednik Sekcije satiričara Udruženja književnika Srbije Dragutin Minić Karlo i književnik Vitomir Teofilović.

U najužoj konkurenciji za visoko priznanje bili su Marko Miljković iz Kragujevca i Aleksandra Filipović iz Pančeva.

Igor Braca Damnjanović Dib rođen je 1989. godine u Beogradu. Diplomirao je i završio master studije na Učiteljskom fakultetu.

Piše aforizme, pjesme, priče i drame. Saradnik je u listovima, časopisima i portalima: Politika, Јež, Večernje novosti, Etna, Beograd 202, Enigmatika, Stršel (Bugarska), Fenamizah (Turska), Nova zora, Književne novine i drugim.

Prevođen je na engleski, ruski, rumunski, turski, mađarski, makedonski, nemački, bugarski i slovenački jezik.

Zastupljen je u većem broju antologija i zbornika u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, BiH i drugim državama. Za svoj satiričarski rad dobitnik je više priznanja.

Vibova nagrada se dodjeljuje od 1995. godine, u znak sjećanja na jednog od najvećih srpskih satiričara, urednika i novinara Politike Vladimira Bulatovića Viba (1931-1994).

Priznanje, koje se sastoji iz plakete, povelje i novčanog iznosa, dobitniku će biti uručeno na svečanosti u prostorijama Politike, 8. marta, na 88. godišnjicu Vibovog rođenja.

Tanjug/RTRS