Ovo je 11 znakova “ljubavne droge”

Osećaj zaljubljenosti je za svakoga drugačiji. Neki se zaljubljuju češće, pa dobro poznaju taj osećaj, dok drugi možda nisu toliko sigurni da li je u pitanju ljubav ili samo duboka zaljubljenost.

Srećom, naše telo to zna i šalje nam fine signale da prema partneru osećamo “nešto više”. Naučnici su izdvojili 11 takvih signala, prenosi Independent.

Zurite

Ako vas je partner uhvatio da ste se zagledali u njega, to može da bude znak da ste se zaljubili “do ušiju”. Naučnici napominju da kontakt očima znači da se zaljubljujete u partnera.

Studije su takođe otkrile da parovi koji se često gledaju u oči navode da osećaju snažniju romantičnu vezu od onih koji to ne čine.

Kao da ste na drogama

Potpuno je normalno da se ne osećate kao da ste baš svoji kada se zaljubljujete, navode naučnici. Istraživanje Instituta Kinsi pokazala su da je mozak osobe koja se zaljubljuje izgleda isto kao mozak osobe na kokainu. To možete da zahvalite dopaminu, koji se oslobađa u oba ova slučaja.

Ovo je dobro objašnjenje zašto ljudi u novim odnosima mogu da deluju apsolutno pogubljeno.

Foto: EdZbarzhyvetsky/Depositphotos.com
Foto: EdZbarzhyvetsky/Depositphotos.com

Ljubavna droga

Ako volite nekoga, možda ćete se osećati kao da ne možete da prestanete da mislite o njemu. To je zato što vaš mozak oslobađa feniletilamin, zvani “ljubavna droga” kada se zaljubite. Ovaj hormon stvara kod vas osećaj zaljubljenosti.

Možda vam je ovaj osećaj poznat, jer se feniletilamin takođe nalazi u čokoladi. Sad vam je možda jasno zašto ne možete da se zaustavite posle jedne kockice čokolade.

Želite da partner bude srećan

Iako je ljubav jednakost partnera, vama se čini da je partnerova sreća mnogo važnija. Takozvana “saosećajna ljubav” može biti jedan od najvećih znakova zdrave veze, navodi istraživanje.

Stres

Iako je ljubav često povezana sa toplim i nežnim osećanjima, ona takođe može biti veliki izvor stresa. Zaljubljenost često izaziva to da vaš mozak oslobodi hormon stresa kortizol, što vas može navesti da osetite “toplinu”. Dakle, ako ste primetili da je vaše strpljenje na ivici, kako navode naučnici, možda ste se zaljubili.

Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Bol

Zaljubljivanje može da bude bolno, ali i po istraživanjima naučnika, može da smanji osećaj bola. Naime, naučnici tvrde da se osećaj boli smanjuje za čak 40 odsto kada ste zaljubljeni. Ako nameravate da se tetovirate ponesite partnerovu fotografiju, verovatno će manje da vas boli.

Nove stvari

Svi žele da impresioniraju novog partnera na početku veze, ali ako uhvatite sebe da stalno probate nove stvari u kojima vaš partner uživa, možda vas je upogodila Amorova strela.

Srce

Srce može da vam “preskoči” kada razmišljate o voljenoj osobi, a istraživanje pokazuje da vaša srca mogu da kucaju u istom ritmu.

Ništa vam ne smeta

Ako ste čistunac i grozite se prljavih ruku i možete da poljubite partnera pošto ste ga videli kako čačka nos, kako kažu naučnici, to je znak da ste se zaljubili.

Zapravo, studija Univerziteta u Groningenu u Holandiji pokazala je da osećaji seksualnog uzbuđenja mogu da nadjačaju osećaje da vam je nešto odvratno.

Znojenje

Ako osećate mučninu i često se znojite, ili vam nešto nije u redu sa stomakom, ili se zaljubljujete, navode naučnici. Naime, istraživanja su pokazala da osećaj zaljubljenosti može da učini da se osećate kao da ste bolesni i da čak imate fizičke simptome slične anksioznosti ili stresu, poput znoja.

Ludosti

Ako ste se zaista potrudili da upoznate novog partnera, sigurno ste uvideli sve njegove prednosti i mane, a tu i tamo ste shvatili da zna da bude i pomalo “luckast”. Naučnici kažu i da ako ste prihvatili sve to i čak vam se sviđaju ti njegovi “čudni momenti”, znači da ste zaljubljeni.

B92

Preporuka

“Vidimo se u 20h u krevetu”: Zašto je ...
views 42
Zakazati termin seksa u kalendaru možda zvuči kako nešto što će vas skroz ohladiti, ali istina je da nije svaki seks spontan... Stručnjaci kažu da ...
Iskoristite vikend: Uživajte u višku slobodnog vre...
views 39
Uživajte u višku vremena vikendom i začinite svoj ljubavni život. Donosimo vam trikove kako najbolje da "iskoristite" svog partnera i garantujemo da n...
5 činjenica o seksu koje sigurno niste znali!
views 80
Iako seks više nije zabranjena tema i skoro da ne postoje stvari koje o njemu ne znamo, portal "bodyandsoul.com.au" donosi pregled nekoliko "ludih" či...
KAD VEZI DOĐE KRAJ: Kako preboljeti raskid u samo ...
views 54
Prekid dugogodišnje veze veoma je teško iskustvo, kroz koje većina nas prođe, pre ili kasnije. Pa ipak, ako je vezi i došao kraj, vašem životu svakako...
Seksom gubimo do 4,5 kg godišnje: Znate li koja po...
views 385
Tajna dobre linije i uspešne potrošnje kalorija krije se u seksu, tačnije - baš u određenim pozama... Svakodnevnim "normalnim" seksom u pola sata t...
Ovo će vam se desiti ako prestanete da vodite ljub...
views 244
U vašem tijelu dešavaju se određene promjene ukoliko apstinirate. Ako ste u životu imali seksualne odnose, a zatim ste prekinuli, podložniji ste ra...