PU Prijedor: U januaru evidentirano 97 migranata (FOTO)

Pripadnici Policijske uprave /PU/ Prijedor u januaru su evidentirali i kontrolisali 97 migranata, i to 77 u Kozarskoj Dubici i 20 u Novom Gradu, a u istom periodu prošle godine na ovom području registrovana su dva, rekao je načelnik ove uprave Sretoja Vujanović.
On je na redovnoj mjesečnoj konferenciji za novinare rekao da je, zbog vremenskih prilika, došlo do povećanja broja migranata na ovom području, dodajući da je PU Prijedor ostvarila saradnju sa Terenskim centrom za poslove sa strancima iz Banjaluke i nadležnim jedinicama Granične policije BiH u Dobrljinu i Gradišci.

“Mi to pratimo, postupamo po instrukcijama Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske koje je nadležno za praćenje te oblasti i smatramo da ćemo održati bezbjednost o ovom pitanju na zadovoljavajućem nivou. U januaru nije bilo evidentiranih prekršaja, niti krivičnih djela koja su počinili igranti”, naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima, oko 80 odsto migranata koje su kontrolisali policijski službenici PU Prijedor bilo je bez potrebne dokumentacije.

“Građani prijavljuju, a ima migranata koje smo i mi evidentirali i koji se mogu slobodno kretati određeno vrijeme na području BiH uz dokument o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil”, dodao je Vujanović.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Goran Mikanović rekao je da je u januaru bilo 99 krivičnih djela, a u istom mjesecu lani 109, dodavši da je rasvijetljenost po nepoznatom počiniocu 68,2 odsto, a ukupna 84,8 odsto.

“Krivična djela protiv opšteg kriminaliteta i dalje čine najveći broj evidentiranih krivičnih djela i to 80, od čega su 42 po nepoznatom izvršiocu. Protiv imovine bilo je ukupno 47 krivičnih djela, a njihova rasvijetljenost po nepoznatom izvršiocu iznosi 73,7 odsto, dok ukupna rasvijetljenost iznosi 78,7 odsto”, rekao je Mikanović i dodao da je od 23 teške krađe rasvjetljeno 18 ili visokih 78,3 odsto.

On je dodao da je, osim akcije “Col” koja je usmjerena na suzbijanje nelegalne trgovine motornim vozilima i auto-dijelovima, evidentirano devet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta sa oko 200.000 KM materijalne štete i protivpravno stečene imovinske korist.

“Protiv lica koja su se bavila zloupotrebom droge podneseno je pet izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Ukupno je oduzeto oko pola kilograma marihuane i oko pola kilograma spida”, naveo je Mikanović.

Nije bilo evidentiranih saobraćajnih nesreća sa poginulim i smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica, te je zabilježeno 1.526 prekršaja, iz saobraćaja je isključeno 185 vozača, od kojih više od 80 odsto zbog vožnje pod uticajem alkohola.

SRNA/RTRS

Preporuka

Kako česte vremenske oscilacije utiču na zdravlje ...
views 636
Vremenske promjene u poslednje vrijeme sve su izraženije. Nagle promjene od niskih, pa do onih viših temperatura, u kratkom vremenskom periodu utiču n...
Gradonačelnik Đaković u obilasku radova na asfalti...
views 529
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković obišao je danas sa saradnicima radove na asfaltiranju nove saobraćajnice u naselju Pećani. On je tom prilikom...
“VOLIM TE” U ovom kafiću kafa se plaća JEDNIM STIH...
views 1675
Povodom obilježavanja Međunarodnog dana poezije u prijedorskom kafiću “Preduzeće” kafa se danas može platiti jednim stihom. Na svakom stolu nalaze ...
PROŠIRILA SE PRIČA Prijedorski odbornici DNS napuš...
views 1231
Izlazi na videlo da su odbornici koji su napustili Klub odbornika DNS u Skupštini grada Prijedora uradili to iz ličnih interesa, poručuju iz Gradskog ...
Prijedor dobio šah na otvorenom
views 474
Prijedor je danas dobio mjesto na kojem građani mogu da igraju šah na otvorenom, zahvaljujući studentima Rudarskog fakulteta i Visoke medicinske škole...
Pašalić: Izmijeniti Zakon o šumama (FOTO i VIDEO)...
views 277
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas u Prijedoru da su potrebne značajne izmjene Zakona o ...