Bjelica: Govedarica je potreban SDS-u, ali ne kao predsjednik

Srpska demokratska stranka je pred kolapsom. Na ovo sam odavno upozoravao, o ovome sam pisao i govorio. Mnogi su zatvarali oči i gurali glavu u pijesak ne želeći da priznaju da sam u pravu, naveo je Milovan Bjelica, potpredsjednik SDS-a i načelnik opštine Sokolac u kolumni za portal ove opštine.

– SDS je državotvorna organizacija koja djeluje 30 godina na ovim prostorima, preuzela je značajnu ulogu u najtežim godinama, poslije prvih višestranačkih izbora na prostoru bivše Jugoslavije, kada je dobila povjerenje srpskog naroda. Vodila je konstruktuvnu politiku, politiku tolerancije, učinila sve da se očuva SFRJ i JNA, bili smo protiv toga da se razbija tadašnja država. Dala je značajan doprinos pripremi Dejtona, učestvovao sam u svemu tome. Svjestan sam odgovornosti i uticaja, mijenjali su se lideri. Ove izbore smo sproveli, imali smo velika očekivanja – pogotovo za predsjednika RS, da će izvojevati pobjedu – tako se nije desilo – rekao je u uvodu Dana uživo, na N1.

Njegov stav je da niko nema kapacitet da samostalno nastupi na izborima, pa ni SNSD koji ima sve poluge vlasti i jače koalicione partnere.

– Govedarica je napravio nekoliko kikseva u kampanji. Dezavuisao je birače, simpatizere i članstvo kada je rekao da neće biti predsjednik stranke, i da će, ako izgubi, podnijeti ostavku. Rekao je kasnije da će zamrznuti rad u SDS, poslije toga je rekao da će dati na povjerenje Skupštini SDS svoj mandat pa odlučiti kako će ići – naveo je Bjelica.

On je pozvao SDS da izabere novo rukovodstvo, a za Govedaricu je kazao da je potreban stranci, ali ne na poziciji predsjednika.

– Govedarica je potreban SDS-u, ali ne kao predsjednik, nego kao član Glavnog odbora, kao predsjednik Regionalnog odbora… Nema nas puno da bi sada mogli da se opraštamo od nekih. Moramo uvažiti realnost. Govedarica nije našao zajednički jezik ni sa odborima u Doboju, Zvorniku ni sa Bijeljinom, ni sa Istočnim Sarajevom – ocijenio je Bjelica.

Gubitak Doboja je ocijenio katastrofom, debaklom, propašću.

– To je bio najjači Gradski odbor u BiH. Vukota Govedarica je sam raspustio Gradski odbor, nije imao alternativu, nego je sam sebe imenovao za povjerenika, Mektić mu je bio desna ruka. Išao je s njim, ne znam kako se vodio u papirima. Onda se kandiduje čovjek koji nije ni član SDS-a. Niko nema pravo da se igra sa SDS-om. A Govedarica se poigrava. Da li to svjesno radi ili ne – ne znam – zaključio je Bjelica.

Odgovarajući na pitanje kakva je uloga Momčila Krajišnika u SDS-u, Bjelica je kazao da mu je stalo do stranke, i da su Stvaraoci Republike Srpske – kako asocijacija nosi ime, a čiji je Krajišnik član, zabrinuti za budućnost Republike Srpske i SDS-a.

Srpskainfo